Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. mai 1999 kl 21.35 Fakta på lørdag: En reise i det hvite Europa

Fakta på lørdag: En reise i det hvite Eu


NRK1 lørdag 1. mai kl 21.35
Fakta på lørdag: En reise i det hvite Europa

Nazismens nye ansikt i Europa

Hva i all verden får unge mennesker i dagens Europa til å marsjere med hakekors mens de skriker \"heil\" til bilder av usalige Hitler?
Kveldens dokumentar på NRK1 har tatt sikte på å finne svar på dette og andre spørsmål knyttet til våre dagers nynazistiske bevegelser. Programmet er en storsatsing av britiske og franske tv-folk, i samarbeid med de største fjernsynsselskapene i Norden og i Østerrike.
Opptakene er gjort i en lang rekke europeiske land. Reporteren Nick Fraser har oppsøkt nynazister i Belgia, Frankrike, Tyskland, Østerrike og i Danmark. Som han selv uttrykker det:
- Denne politiske oppdagelsesreisen er gjort med personlig subjektivitet. Jeg ville finne ut hvem nynazistene er, hva de faktisk tror på. For meg er det nemlig helt ubegripelig at noen kan ha så dårlig smak at Hitler gjøres til folkehelt!

Tillatt i Skandinavia
I Skandinavia tillates nynazistisk virksomhet. Det betyr at Nick Fraser helt åpent har kunnet intervjue medlemmer av Dansk Nasjonalsosialistisk Parti. I Frankrike har han hatt tilsvarende adgang hos Nasjonal Front.
I andre land er det ved lov skapt begrensninger for aktiviteter på ytterste høyre fløy i det politiske landskap. I tidligere Øst-Tyskland, der ungdommen i dag tiltrekkes av politisk ekstremisme, er nynazisme blitt gjort direkte ulovlig. Det er imidlertid ingen grunn til å tvile på eksistensen av en god del illegal aktivitet blant høyreekstremister der.
Om sine funn sier Fraser blant annet: Jeg har kunnet konstatere at det som i sin tid ble kalt fascisme, ikke er noen organisert massebevegelse i Europa i dag. I så måte er fascismen fra 1930-årene som en gammel film i sort-hvitt. Men - hatet som skapte grobunn for fascismen eksisterer fremdeles!
Nick Fraser er en meget erfaren reporter. Han har laget en rekke dokumentarprogrammer for BBC2, og han skriver jevnlig for The Guardian og The Observer. Han har også skrevet boken \"Continental Drifts: Travels in the New Europe\".

NRK1 lørdag kl 21.35

Bilder (via Scanpix/Data- tv/Internett)
Hva får unge mennesker til å brøle ut sin beundring for Hitler i dagens Europa?

Fascisme i Europa er ingen massebevegelse i dag, men dens hatefulle røtter lar seg spore i mange land.

Britisk-fransk dokumentar
Reporter: Nicholas Fraser
Originaltittel: Journey to the Right
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, 23 04 81 23