Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. desember 2003 kl 22.30 Safari

På jakt etter en forfatter

NRK-foto: Anne Liv Ekroll
NRK-foto: Anne Liv Ekroll
Haruki Murakami er den japanske forfatteren som har fått oversatt flest titler til norsk. Etter hvert har mange nordmenn blitt kjent med hans historier, men de færreste kjenner til de stedene han beskriver.

Murakami vil ikke la stemmen sin bli tatt opp på bånd, derfor måtte Safari-journalist Ninja Benneche finne en annen inngang til hans univers. Det ble gjennom hans norske oversetter Ika Kaminka.

Det er flere oversettere som har arbeidet med Murakamis tekster, men Kaminka er den eneste som oversetter direkte fra japansk til norsk. Hun har bodd i Japan i fem år, lært seg japansk språk og skikk og bruk. I tillegg har hun brukt flere år på å forske på japanske kjærlighetshotellers estetikk og arkitektur. Ninja Benneche har blitt med Kaminka til Tokyo, der de sammen har lett etter bilder som kan knyttes til Murakamis romaner.

Danskene går under jorden
Våre danske naboer har ikke vært vant til å reise i tunneler, og det er først nå at man har begynt å bygge ut et t-banesystem i København. Dette har vært med på å utforme arkitekturen under jorden. Stasjonene er fylt med dagslys, til tross for at de ligger dypt under gateplan. Utformingen av den danske Metroen har vakt stor internasjonal oppmerksomhet, og københavnerne selv er svært fornøyde.

I tillegg skal vi også besøke den italienske byen Monterenzo som fortsatt er stolt av sin tilknytning til Bjørnstjerne Bjørnson, og besøke den britiske lysdesigneren Sophie Chandler.

Om Safari
Kulturmagasinet Safari er tilbake på NRK, med Marte Spurkland som programleder. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252