Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. februar 2009 kl 23.15 Film: Hus i sand og skodde

Når en bagatell blir tragedie

Amerikansk og iransk kulturkollisjon, representert ved Kathy (Jennifer Connelly) og Behrani (Ben Kingsley) (Foto: Dreamworks/Bisgrove Entertainment)
Amerikansk og iransk kulturkollisjon, representert ved Kathy (Jennifer Connelly) og Behrani (Ben Kingsley) (Foto: Dreamworks/Bisgrove Entertainment)
Kathy Nicolo, tørrlagt alkoholiker og nyskilt, har nettopp arvet et nedslitt strandhus i California etter sin far. Uheldige omstendigheter gjør at huset blir solgt på tvangsauksjon, og kjøper er en forhenværende oberst i sjahen av Irans styrker.

Kathy må ut på dagen. Hun har ikke giddet å åpne posten, og har oversett diverse purringer på et bagatellmessig – og feilaktig – skattekrav.

Kjøperen, Massoud Amir Behrani, måtte flykte med sin familie til USA da ayatollaene overtok. Men han har med seg sin persiske verdighet, samt et lass av forgylte møbler, malerier og kandelabre. Han kjører Mercedes, og kler seg ulastelig, men om dagen jobber han som veiarbeider og om natten som kioskansatt.

Kulturkollisjon
Han får kjøpt huset for en fjerdedel av markedspris, flytter midlertidig inn og vil selge det med fortjeneste.

Men Kathy gir seg ikke. Hun vil ha sin rettmessige eiendom, og allierer seg med en politimann, som hun innleder et forhold til. Det som begynte som en kamp om et nedslitt hus, utvikler seg snart til en kollisjon mellom to kulturer – og en hjerteskjærende slutt.

Om filmen
En krangel om et hus utvikler seg til en dyp konflikt uten helter eller skurker. Kollisjonene mellom amerikansk og iransk skikk er slående. Som Behrani sier: "Dere amerikanere har barns øyne, ser bare etter neste distraksjon".

Filmen ble nominert til tre Oscar-priser i 2004.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk thriller (2003)
Originaltittel: "House of Sand and Fog"
Med Ben Kingsley (Behrani). Jennifer Connelly (Kathy), Ron Eldard (politimannen) og Shohreh Aghdashloo (fru Behrani)
Regi: Vadim Perelman
Pressekontakt: Programinformasjon, tlf: 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no