Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. september 2013 kl 20.15 Folk: Lykken er en lyngshest

Hesten fra nord


Lyngshesten, den robuste, lille hesten fra nord, sto i en periode i fare for å bli utryddet. I "Folk" møter vi to ildsjeler som jobber iherdig for å sikre framtiden for rasen.

Lyngshesten er også kjent under navnet nordlandshest, og er en av de tre norske hesterasene. Det finnes ikke mange avkom av den vakre lyngshesten i dag. Desto større er gleden for Birgit Nielsen og Geirmund Vik hver gang et føll kommer til verden. På gården i Nordreisa møtes hopper og hingster til felles innsats.

Kjærlighet ved første øyekast
Den første Geirmund Vik traff da han kom til Nord-Troms som ung veterinær, var ei lyngshoppe som bar navnet Mari. Han merket seg den smekre skikkelsen og ble snart kjent med en hest som var kjapp og sterk, med godt gemytt. Siden har Geirmund viet store deler av sitt virke til å ta vare på lyngshest-rasen.

Lever med hester
Nå er veterinæren pensjonist i Nordreisa. Sammen med kona Birgit Nielsen driver han en stall med et titalls hester.

I tillegg til å bli brukt til ridning, får hestene jobbe i vedskogen og foran plogen på gården. De brukes også til fjellturer med turister.

Hver sommer får avlshingstene besøk av hopper i innhegningen sin. Våren etter kommer det føll til verden, hvis alt går etter planen.

Den unge hestejenta Saskia Gout er en av dem som kommer til gårds med hoppen sin. Saskia ønsker seg et lyngshestføll, og ser med glede at hesten blir rundere og rundere vinteren etter.

Lyngshesten har stått i fare for å bli utryddet. Det skyldtes både at traktoren overtok arbeidet på gårdene, og fordi islandshesten utkonkurrerte den som ridehest. Takket være ildsjeler som Birgit og Geirmund, er lyngshesten ikke lenger ansett som utdøende, selv om bestanden ikke er høy. Ennå finnes det folk som synes at lykken er en lyngshest.

Egenprodusert dokumentar (2013)
Manus og regi: Laila Lanes
Prosjektleder: Anne Mari Svendsen
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte e>2, tlf 815 65 900