Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 22. november 2003 kl 21.40 Niern: De 7 dødssyndene

Sju moralske dilemmaer i Norge 2000

Anneli Drecker i Margreth Olins
Anneli Drecker i Margreth Olins "Fråtseri".
Hovmod, fråtseri, vrede, likegyldighet, grådighet, misunnelse og utukt. Sju regissører ble bedt om å tolke hver sin dødssynd. De kunne gjerne benytte seg av humor. Resultatet ble sju moralske dilemmaer fra Norge år 2000.

Høsten 1999 inviterte Norsk Filminstitutt sju regissører til å tolke hver sin dødssynd på hver sin måte. Til sammen sier kanskje filmene noe om hvem vi som lever i Norge i dag, egentlig er.

Følelser ute av drift
Pave Gregor den store fastsatte i det sjette århundre de sju dødssyndene, som siden med jevne mellomrom har dukket opp i litteratur- og filmhistorien. "De sju dødssyndene" er satt sammen av sju kortfilmer som med utgangspunkt i de klassiske dødssyndene forteller hver sin lille historie om følelser ute av drift.

Hovmod
I "Hovmod" møter vi Pål og Cathrine som gjerne vil ha barn. Problemet er et Pål kjører trikk, og dessuten har problemer med byråkratiets dialekt-test. Skuespillerne i filmen er blant andre Mads Ousdal, Andrea Bræin Hovig, Stig Henrik Hoff og Terje Strømdahl. Regissøren Ørjan Karlsen (f. 1969) er utdannet ved Universitetet i Bergen og Høgskolen i Volda.

Fråtseri
Kortfilmen "Fråtseri" stiller spørsmålet hva kjærlighetssorg, pornografi, Steinerskolen, voldtekt og morsdag har til felles? Seks personer møtes i et lukket rom. I rollene møter vi blant andre Anneli Drecker, Henriette Steenstrup, Anne Marit Jacobsen og Kim Haugen. Regissøren Margreth Olin (f. 1970) er utdannet fra DH i Volda, og har tre prisbelønte dokumentarer bak seg.

Vrede
I "Vrede" møter vi Bo som kommer fra Statistisk Sentralbyrå og har noen spørsmål vedrørende livskvalitet. Wenche er ikke helt fornøyd med livet, men svarer mer enn gjerne. Skuespillerne er Trine Wiggen, Jan Gunnar Røise, Gard. B. Eidsvold og Lise Roestad. Regissøren Maria Sødahl (f. 1965) er utdannet ved Den danske filmskole, og har blant annet vunnet Gullstolen i Grimstad i 1993.

Likegyldighet
I "Likegyldighet" møter vi Ole Petter som er 16 år og tror på Gud – men vet ikke om Gud tror på ham. Han ber presten om råd. Skuespillerne er Inger Lise Rypdal, Per Christian Ellefsen og Nikolai Moland. Regissøren Frank Mosvold (f. 1965) har sin filmutdanning fra Loyola Marymount University i Los Angeles.

Grådighet
"Grådighet" er i høy grad en moderne dødssynd, og i filmen får to gode kompiser satt sitt vennskap på prøve over en sigarett eller to. Hvor går grensen mellom griskhet og gjerrighet? Medvirkende er Egil Birkeland, Bjørnar Pedersen og Kristin Skogheim. Regissøren Lars Gudmestad (f. 1969) er medeier i produksjonsselskapet Medieoperatørene AS, som han selv var med å starte i 1996.

Misunnelse
I "Misunnelse" skal Geir Sveum oversette en fransk film til norsk, men ender opp i en rabiat simultantolkning. En reise inn i misunnelsens indre, hvor vi møter Christian Skolmen, Anne Ryg, Duc Mai The, Petronella Barker, Sverre Anker Ousdal og Bård Tufte Johansen. Regissøren Marit Åslein er utdannet fra DH i Volda, og har jobbet som regissør i "U" siden 1992, hovedsakelig med dokumentarer og reportasjer. "Lille Lørdag" pg "Først & sist" er andre prosjekter hun har vært involvert i.

Utukt
"Utukt" er en film om en søster og en bror og hvilke situasjoner som oppstår når frykten for utukt fyller forestillingene våre og gjør oss usikre på hva som faktisk skjer. Skuespillerne er Eric Magnusson, Henriette Steenstrup, Martin Lundberg, Arnfinn Helleve, Ellen Dramstad, Matias Helleve. Regissøren Dag Johan Haugerud (f. 1964) er cand. mag. med fagene film- og teatervitenskap, og har laget flere kortfilmer.

Norsk helaftens versjon fra 2000
Produsert av Speranza v/Thomas Robsahm
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83