Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. april 2000 kl 12.00 Nils R. Müller: "Hva var vel livet uten deg"

Nils R. Müller: \"Hva var vel livet uten


NRK1 2. påskedag mandag 24. april kl 12.00
Nils R. Müller: \"Hva var vel livet uten deg\"

Om filmregissøren Nils R. Müller

Nils R. Müller er den mest produktive og allsidige regissøren i norsk filmhistorie. I perioden 1946-1975 regisserte han 21 spillefilmer, blant annet \"Vi gifter oss\" og \"Vi vil skilles\". I tillegg laget han et 50-talls dokumentar- og oppdragsfilmer.

Nils Russel Müller er født i Shanghai 17. januar 1921. Det eksotiske fødestedet skyldes at hans mor også var født og oppvokst i Shanghai, og at faren var ingeniør der, og blant annet bygget havneanlegg på stedet. Nils R. Müller vokste imidlertid opp i Norge, hvor han allerede som liten gutt fattet interesse for film. Han var fullstendig fascinert av at man kunne lage levende bilder.

Oslo Kameraklubb
Under krigen meldte unge Müller seg inn i Oslo Kameraklubb. Der fant han på å lage tre stumfilmer sammen med folk i klassen. Dette klippet Nils R. Müller sammen og viste i gymnasiesamfunnet på møte om kvelden. I avisen kunne man lese følgende: \"Stålkantet kjærlighet\" en stor suksess. Stort frammøte på smalfilm-klubbens møte igåraftes\".

Leste romaner - og lagde film
Etter hvert ble Müller ansatt i Merkur-film, og satte i gang med å lese norske romaner. Han gav innstillinger til selskapet om mulighetene for film.

Og filmer ble det. \"Så møtes vi i morgen\" hadde premiere i april 1946. I 1951 mottok han Statens filmpris for regien av \"Vi gifter oss\", klassikeren med Inger Marie Andersen og Henki Kolstad. Oppfølgeren \"Vi vil skilles\" kom i 1952, \"Kvinnens plass\" i 1956 og \"Ektemann alene\" kom senere samme år, 1956.

Tidlig på 60-tallet ble Müllers filmer atskillig medieomtalt for sitt kontroversielle innhold og samfunnsengasjement. En av disse filmene er \"Tonny\" (1962) basert på Jens Bjørneboes roman \"Den onde hyrde\", med blant andre Liv Ullmann og Per Chistensen i hovedrollene. Filmen tar et krast oppgjør med fengselsvesenet, og Bjørneboe selv sa seg meget fornøyd med filmen.

I 1966 kom \"Broder Gabrielsen\", som skulle vekke stor harme i enkelte kristenmiljøer rundt i Norge. Den filmen Müller selv setter mest pris på er \"De ukjentes marked\" fra 1968, der samfunnets avvikere står i fokus.

En unik filmmaker
Nils R. Müller er en filmmaker som forente det kunstnerisk bevisste med det publikumsvennlige i alt fra lystspill til tyngre sosialdramaer.
Programmet er laget i 1996, da Nils R. Müller fylte 75 år, det var 50 år siden han debuterte som regissør. Han fikk ãres-Amanda samme år.

NRK1 mandag kl 12.00
Tidligere sendt 2.1.00

Bilder
1.Filmregissøren Nils R. Müller

2. Inger Marie Andersen og Henki Kolstad framførte den store slageren \"Hva var vel livet uten deg\" i filmen \"Vi gifter oss\" i 1951

3. Filmparet framfor noen på 50-tallet: Inger Marie Andersen og Henki Kolstad