Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. august 2006 kl 20.25 Trå varsomt

Livsfarlig opprydningsarbeid


Landminer er en billig måte å skape frykt på, også etter at en krig er over. Vi blir med danske og svenske eksperter i Danish Demining Group på det farlige opprydningsarbeidet i Afghanistan.

Afghanistan er et av landene som har mest miner i verden. Talløse konflikter har ført til at både russere, mujahedin-opprørere, krigsfyrster og Taliban har lagt ut miner i området.

Miner er nemlig billig krigføring. Prisen for en antipersonellmine ligger på under én amerikansk dollar stykket, og opprydningsarbeidet tar tid. På en dag kan Danish Demining Group rydde ti kvadratmeter. Miner skader først og fremst sivilbefolkningen, og over halvparten av dem som rammes, er barn.

Proteser
På Røde Kors sitt ortopediske sykehus i Kabul får mineofre proteser som blir laget på stedet. Et kunstig ben eller en arm koster rundt hundre dollar. De fleste ansatte er selv mineofre, og de blir stadig flere. Ved sykehuset får de minst 50 nye skader hver måned, og de tror at stadig flere vil bli ofre for minene de neste 20-30 årene.

Dansk dokumentar (2004)
Originaltittel: Træd varsomt
Produsert av DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 0 486 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900