Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 14. januar kl 22.30 Dagens dokumentar: Terror i ørkenen

Sterke vitneutsagn


Det var en onsdag morgen det begynte. Gassanlegget In Amenas i Algerie ble okkupert av radikale islamister. På området befant det seg flere nordmenn. Fire dager senere ble angrepet slått tilbake av den algeriske hæren. Noen av de overlevende forteller om de rystende døgnene.

Gassanlegget drives i fellesskap av det algeriske selskapet Sonatrach, British Petroleum og Statoil. BBC har intervjuet ansatte fra BP og Statoil om de grufulle dagene. Mange omkom. Blant dem, fem av Statoils medarbeidere.

Fire uutholdelige dager
Radikale islamister tok seg inn på anlegget som ligger langt ute i Sahara spredt over et stort område. De tok et stort antall gisler, de fleste utlendinger som ble tvunget til å bære eksplosiver festet til kroppen. Snart kom den algeriske hæren inn med store styrker. Gislene forsøkte å gjemme seg, men havnet i skuddlinjen. Enkelte klarte å flykte, flere omkom i kampene, men ikke alle.

Ti ansatte i BP og Statoil er med i denne dokumentaren. Og i tillegg til den enkeltes opplevelser, spør BBC hvorfor det var så lett for islamistene å ta seg inn på området, og hvorfor algerierne reagerte slik de gjorde.

Britisk dokumentar, 2013
Koproduksjon: BBC og World Wide
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 2304 7000