Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. oktober 2003 kl 22.30 Berserk mot Nordpolen

Ved veis ende

Berserk er kommet til Sjuøyane, og forbereder seg på å nå så langt nord som mulig. Først må de imidlertid redde seg selv fra isbjørn, som er nær ved å angripe David i hans forsøk på å kommunisere.

Det er sent på året for ekspedisjonen, allerede i slutten av august, men hensikten er å møte minst mulig is. Samtidig er det tøffere vær, og høststormene dundrer inn. Spissen av Svalbard blir siste synet av land, før hav, is og kulde møter de fire.

Stadig utfordringer
Etter å ha passert 81 grader nord vil Berserk til pol-iskanten. Drivisen pakker seg sammen, og ved 82 grader nord kan ikke båten gå lenger. Berserk setter kursen tilbake mot Spitsbergen og lettelsen er stor over mindre is og lettere navigasjon. Russland og Kvitsjøen er neste mål for vikingene, men de har flere utfordringer i vente allerede på Svalbard.

Om serien
Kaptein Jarle Andhøy, Alex Rosén og David Mercy bestemte seg for å følge vikinghøvdingen Ottars fotspor og la ut på langtur med den lille seilbåten Berserk II. Med start fra Kaupang i Vestfold var målet for ekspedisjonen å nå Kvitsjøen i Russland, med stopp i Nordishavet for å påvise global overoppheting.

Jarle har tidligere reist på tokt med David til Sydpolen med Berserk I. Alex traff ham på Shetland, der de først havnet i slagsmål, men siden ble svært så gode venner. Da Alex hørte om Jarles planer for neste tur, spurte han om å få være med, og mønstret på som kokk.

De tre har filmet hverandre på omgang gjennom hele turen. De var borte i til sammen fire og en halv måned, og kom hjem i september i fjor. Svømming med hvalross og møte med isbjørn er bare noe av dramatikken vi får være med på.

Eventyrdokumentar
Medvirkende: Jarle Andhøy, Alex Rosén og David Mercy
Prosjektleder: Charlo Halvorsen
Pressekontakt: Elisabeth Burø, mob: 93046697