Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 29. juli 2004 kl 19.30 På skråplanet: Multianarkisten i Fredens Ark

En bergenser i Christiania

Bergenseren og multikunstneren Laurie Grundt stortrives i fristaden Christiania. (Foto: NRK)
Bergenseren og multikunstneren Laurie Grundt stortrives i fristaden Christiania. (Foto: NRK)
I fristaden Christiania i København er det tett mellom bohemene. En av de eldste av dem har sin bolig og sitt atelier øverst i Nord-Europas største bindingsverkshus, Fredens Ark. Han heter Laurie Grundt, har rundet de åtti og er opprinnelig bergenser.

Laurie Grundt skiller seg litt fra den jevne pensjonist. I over 30 år har han holdt til i Christiania. Han kom dit nærmest tilfeldig sammen med sin kone. Da hun reiste hjem til en professorstilling, ble han igjen. I ettertid er de blitt skilt, men Laurie Grundt er gift på ny. Som han selv sier: - Nå er jeg gift med maleriet, og vi kan aldri skilles.

Fresker, film og forlag
Laurie Grundt er en multikunster med forskjellige uttrykk. Han har malt en 3 ganger 18 meter stor freske på Askøy rådhus. Flere museer har stilt ut bildene hans.
På sitt eget forlag, Lyrisk Compagnie, har han publisert en mengde med hefter, blant annet om norsk historie i etterkrigstiden og om Rosa Luxemburg. Sistnevnte har han også laget film om, i tillegg til seks andre kortfilmer med til dels erotisk tilsnitt.

I programmet opplever vi Grundt i fri utfoldelse når han holder permformance i Hellig Kors Kirke i København. Vi blir med ham hjem til utstilling i Bergen og er flue på veggen når han leser høyt fra sine tekster i "en litterær salong" hjemme hos sognepresten Erik Bock.

Om serien
Vi er alle originaler, men noen er definitivt mer originale enn andre. I "På skråplanet" blir det underholdende og lærerike portretter av fargerike karakterer - mennesker som virkelig har våget å gå sine egne veier. Programleder Egil Teige har truffet stuntpoeten Triztan (Kjell Erik) Vindtorn, oppfinner, interiørarkitekt og kunstner Bengt Carling, "den levende kalenderen og rutetabellen" Bjørn Erik Stubberud og maleren, filosofen og livskunstneren Laurie Grundt.

Egenprodusert portrettserie av Faktaavdelingen, Samfunnsredaksjonen
Programleder: Egil Teige
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79