Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 13. juli 1999 kl 20.35 Folkets århundre: Brødkøene

Folkets århundre: Brødkøene (ttv)


NRK2 tirsdag 13. juli kl 20.35
Folkets århundre: (7:26) Brødkøene

Depresjon og arbeidsledighet

1929 meldte seg med stadig stigende arbeidsledighet og nervøse rystelser i bank og finans. Plutselig kom det store krakket på børsen. Følgen ble en global sosial krise som verden aldri hadde sett maken til.
Den britiske serien om vårt århundrets begivenheter og dramatiske konfrontasjoner gjør seg i kveld ferdig med de nyskapende, men også svært turbulente 20-årene. I USA og Europa melder massearbeidsløsheten seg med full styrke. Industrien kollapser og landbruket går helt i stå. Politikerne leter med fortvilelse etter kriseløsninger, og det er da fascister og nazister ser sin sjanse til folkeforførelse. I USA finner man midlertidige løsninger med gratis matutdeling og offentlig hjelpearbeid.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 tirsdag kl 20.35

Tidligere sendt NRK1 24.8.98
Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Fernando Liborio, Chile, forteller hvordan arbeidsledige ble lempet bort som visne dukker. Man trodde de var fulle, men de var døde av sult!

2. Et nedlagt og forlatt chilensk industriprosjekt.

3. Cin Shiels beretter om hvordan krakket lammet skipsverftet Palmers i Jarrow.

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt: Dokumentar- og innkjøpsred., tlf. 23 04 93 64