Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. september 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Ut i naturen: Hytteturen

Pakistanere i skogen

På vei ut i skogen er det godt å ta en pust i bakken, mener Tasneem Choudri og svigermor Begum Riaz (Foto: NRK)
På vei ut i skogen er det godt å ta en pust i bakken, mener Tasneem Choudri og svigermor Begum Riaz (Foto: NRK)
Alt for mange innvandrere lever et passivt og urbant liv. Det mener i hvert fall folkene i innvandrernettverket IHSG, Internasjonal helse- og sosialgruppe, i Oslo. Derfor fikk de med seg seks pakistanske oslofamilier på hyttetur til en speiderseter i Nittedal.

På hytteturen de også i kontakt med norske speidere. En gruppe små meiser fra Bryn KFUM i Oslo hadde nemlig booket seg inn på samme hyttetunet som IHSG. Hvordan det samboerskapet artet seg, kan du se i "Ut i naturen" i kveld.

Cricket og seljefløyte
Tursjef Ghaffar Rashid forklarer at det er naturlig å dra mange sammen. – Det er ikke så naturlig at en liten familie drar på tur alene. Vi er mer sosiale enn det, sier Ghaffar Rashid. Når folk med pakistansk bakgrunn drar på hyttetur, er det ikke noe mål at de skal oppføre seg akkurat på samme måte som alle andre. Noen ting er forskjellige. På denne hytteturen var cricket og drageflyging aktiviteter. Cricket er en av nasjonalsportene i Pakistan, og svært populært på utflukter. Instruktører fra Oslo og Omland friluftsråd kom innom for å lære bort båltenning, ferskvannsfiske og spikking av seljefløyter.

Ingen svett brunost
For pakistanere er det viktig å være sammen med slekt og venner. Til Nittedal var det derfor seks fulle biler med tre ulike generasjoner. Måltidene prøvde man å ha mest mulig felles.

Det finnes heller ikke noe eget begrep for turmat i Pakistan. Her er det ikke svett brunost på matpakken. Det er viktig å kose seg med minst like god mat som hjemme. Grilling av tandoori kylling og nanbrød sikret god trivsel for alle.

Mosjon og frisk luft
Etter at IHSG arrangerte denne vellykkede hytteturen, har det virkelig tatt av med aktiviteter. Innvandrernettverket arrangerer soppturer, fisketurer og annet som kan få folk opp av sofakroken og ut i naturen.

- Folk som ikke er oppvokst i Norge, har ikke kjenneskap til alle de fine mulighetene, sier Rashid. Gruppen er opptatt av at mange med minoritetsbakgrunn lever for passive liv uten mosjon og frisk luft. Det er som kjent veldig bra for helsen. – Mange er nok litt engstelige for norsk natur, andre er bare litt late, mener Ghaffar Rashid.

Egenprodusert program av Østlandssendingen for Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Kjetil Saugestad
Prosjektleder Naturredaksjonen: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83