Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 18. august 1999 kl 19.30 Fagervik herregård i Finland

Fagervik herregård i Finland (t)


NRK2 onsdag 18. august kl 19.30
Fagervik herregård i Finland

Finsk herregårdsidyll

Mye tradisjon og historie er knyttet til den finske herregården Fagervik som ligger så vakkert til ved vannet i Ingå vest for Helsingfors.
Kveldens program er det tredje i en serie om finske herregårder før og nå. Tidligere har vi besøkt Tervik og Pernå og Frugård i Jorois. Perspektivet er kulturhistorisk, men samtidig tidløst. Nåtiden veves sammen med fortiden gjennom minner, brev, dikt, fotografier, malerier og ulike bruksgjenstander.

Men også miljøet som sådan; møbler, interiør, bygninger og landskap vitner om det liv som er levd. De bærer bud om en kontinuerlig tradisjon som har betydd mye for finsk historie og for utformingen av finsk identitet. Samtidig er det også et spørsmål om å dokumentere en kulturform som er i ferd med å forsvinne.

Trilogien omfatter Tervik i Pernå, Frugård i Jorois og altså Fagervik i Ingå. Alle tre opplevde sin blomstringstid på slutten av 1700-tallet og på begynnelsen av 1800-tallet, og har både når det gjelder bygninger og interiør på en enestående måte bevart dette preget. Alle disse tre herregårdene karakteriseres også som interessante kontakter til den gustavianske tidens Stockholm. Når det gjelder Tervik kan man også se påvirkning fra empiretidens Petersburg.

NRK2 onsdag kl 19.30
Tidligere sendt 18.5.99

Bilde (via Scanpix/Internett)
Det er historisk sus over den finske herregården Fagervik. (Foto: YLE)

Manus og regi: Georg Grotenfelt
Produksjon: YLE

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41