Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. oktober 1999 kl 19.35 Schrödinger spesial

Schrödinger spesial


NRK1 tirsdag 5. oktober kl 19.35
Schrödinger spesial

Thalidomid - på markedet igjen
Kveldens spesialutgave av Schrödingers katt setter i en BBC-dokumentar fokus på det mest beryktede medikament i vår tid - Thalidomid. Medikamentet, som førte til at omlag 12000 barn ble født med alvorlige funksjonshemninger på 50- tallet, er nemlig tatt i bruk igjen. Det hevdes at legemiddelet har en mirakuløs virkning på visse sykdommer.
Men for mange som husker tragediene thalidomid- middelet var skyld i, synes det nesten utrolig at man vil ta det i bruk igjen.
Medikamentet ble første gang framstilt i 1954 og markedsført som et beroligende middel som var helt ufarlig å ta selv i store doser. Det ble fort et meget populært legemiddel, og millioner av mennesker brukte det. Blant dem var tusenvis av gravide kvinner, som tok thalidomid mot morgenkvalme. Senere forsto man at det var årsaken til en av de verste medisinske tragedier vi kjenner. Mange av barna som ble født av disse kvinnene, hadde alvorlige funksjonshemninger som meget korte armer og bein. Det ble rapportert om slike fødsler over hele verden.

Epidemi
Det var en epidemi som ingen forstod årsaken til. Fîrst i 1961, nesten fem år etter at thalidomid var tatt i bruk, skjønte man sammenhengen, og medikamentet ble trukket tilbake fra markedet. Da var det blitt født omlag 12000 thalidomidskadde barn i 46 land. Bare 8000 av dem overlevde de første månedene. Legemiddelet ville aldri bli brukt igjen, trodde man.

Mot spedalskhet og enkelte kreftformer
Men i tiårene som fulgte har medikamentet blitt gjenoppdaget, ikke som beroligende middel, men som et interessant legemiddel i behandlingen av en rekke sykdommer. Først ble det brukt med stor suksess i behandlingen av spedalskhet. Senere er det prøvd i behandlingen av flere sykdommer i immunsystemet. Det prøves også mot visse kreftformer.
Resultatene fra disse behandlingene har vært meget lovende og har tent håp hos mange fortvilte mennesker. Men det stiller oss samtidig overfor et stort moralsk dilemma. Kan vi ta i bruk thalidomid når vi vet hvilke tragedier det kan skape, hvis det ikke brukes riktig? I Brasil har medikamentet vært tilgjengelig for spedalske i flere år, noe som har ført til at det er født flere hundre thalidomidskadde barn i landet.
Kveldens BBC-dokumentar forteller historien om thalidomid og hvordan medikamentet ble gjenoppdaget ved en tilfeldighet. Dokumentaren stiller også spørsmålet om de helbredende egenskaper thalidomid har for noen, oppveier de ødeleggende virkningene det kan ha for andre.
Professor Anders Waage ved Regionsykehuset i Trondheim vil gi uttrykk for norske fagmiljøers syn på bruken av thalidomid. Han vil også svare på om medikamentet brukes i Norge i dag.

NRK1 tirsdag kl 19.35

Ved forskningsredaksjonen, NRK Sør-Trøndelag
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer
Programleder: Eiliv Flakne