Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. november 2002 kl 20.10 Björk - en dokumentar

Björk - fra Island til Covent Garden

Björk –  „Islands urstemme
Björk – „Islands urstemme". (Foto: W. du Preez/N.T. Jones)
Islendingen Björk er den eneste popartist som ærverdige Royal Opera House i Covent Garden har åpnet sine dører for. Det skjedde med en konsert like før jul i fjor. Björk får hele kvelden på ”Hovedscenen” i NRK2 denne uken, først i en timelang dokumentar, deretter med konserten fra London i fjor.

En islandsk haugtusse. En vill, lekende sjel. Et naturbarn med en stemme som spenner over tilstrekkelig med oktaver til å kommunisere med hvalene rundt Island. Björk har gått en lang vei siden hun debuterte som internasjonal soloartist for ti år siden. 37-åringen har også spilt inn plater gjennom 25 år.

Det islandske sang- og musikk-fenomenet Björk blir karakterisert i sammenfallende vendinger av folk som Elton John, Thom Yorke i Radiohead, regissøren og skuespilleren Sean Penn, hiphop-dronningen Missy Elliot og Beck – de er alle med i den engelske dokumentaren ”Inside Björk”. Vi møter likeså Björks dikter- og musikervenn fra Island, Sjon Sigurdsson. Og selvfølgelig Graham Massey fra Manchester-bandet 808 State, som var Björks første kontakt i England og bidro til hennes debut som soloartist.

Islands urstemme
I programmet omtaler den engelske komponisten John Tavener Björk som ”Islands urstemme”. Og den danske filmregissøren Lars von Trier forteller om hvordan han
kontaktet Björk etter å sett videoen til hennes sang ”It´s Oh So Quiet”. Han viser til Björks intuitive spillestil som aktør, og om hvorfor han mener at en utdannelse i faget bare ville tildekke hennes talent.

Filmen ”Dancer in the Dark” var von Triers triumf i Cannes år 2000 (Gullpalmen), og prisen for beste kvinnelige skuespiller gikk til debutanten Björk. Filmmusikken til ”Dancer in the Dark” – ”SelmaSongs” skrevet og framført av Björk – ble også nominert til Oscarprisen samme år.

Som en innledning til konserten ”Björk at The Royal Opera House” snakker Arild Erikstad i ”Hovedscenen” med to som på hver sin måte har et nært forhold til Björks musikk. Musikkviteren Stan Hawkins er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og ekspert på samtidspopulærmusikk. Fotografen Bjørn Opsahl er Björk-fan og har laget portretter av Björk, brukt i bøkene hun har gitt ut.

Kresne musikere
Musikerne Björk omgir seg med på sitt siste studioalbum, ”Vespertine”, spiller også i konserten fra Royal Opera House, blant andre den amerikanske elektronika-duoen Matmos med Matthew Herbert, Thomas Knak og deres mikro-rytmer. Dessuten møter vi avantgarde-harpisten Zeena Parkins, et kor bestående av 14 inuitt-jenter fra Grønland og et fullt symfoniorkester.

Programmene er innkjøpt fra Big Events Company Octagon CSI
Originale titler: Inside Bjork Documentary og Bjork at The Royal Opera House
Regi: Christopher Walker (dokumentar), David Barnard (konsert)
Producer: Jacqui Edenbrow
Produksjon: BBC production og Intitial TV
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57