Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 28. juni 2008 kl 21.10 Dokumentar: 51 Birch Street

Familiens synder falt på sønnen

Den amerikanske filmmannen Doug Block med megetsigende film om sine foreldres ekteskap. (Foto: Films Transit)
Den amerikanske filmmannen Doug Block med megetsigende film om sine foreldres ekteskap. (Foto: Films Transit)
Den amerikanske filmskaperen Doug Block var alltid nært knyttet til moren. Og han følte seg tilsvarende fjernt knyttet til faren. Hvorfor? Herr og fru Block hadde levd sammen i ekteskap i 54 år da hun plutselig døde. Kort etter begynte sønnen å få svar på hvorfor han muligens følte som han gjorde. Resultatet ble en selvbiografisk dokumentarfilm.

Likevel – Doug Block hadde all grunn til å tro at foreldrenes ekteskap var lykkelig. Og han er derfor høyst uforberedt på det som kommer. Få måneder etter konas død annonserer faren at han flytter fra New York til Florida og slår seg sammen med sin sekretær gjennom 40 år.

Tar kamera i egen hånd
Han er like uforberedt på at faren og Kitty, hans "nye" følgesvenn i livet, selger familiens hus på Long Island der Doug vokste opp. Det er da Doug bestemmer seg for å ta med filmkamera og besøke barndomshjemmet en siste gang.
I huset på Long Island kommer Doug over tre bokser han aldri har sett før. De inneholder morens dagbøker gjennom de siste 35 årene. Han bestemmer seg for å filme den videre utvikling og, om mulig, pakke ut farens hemmeligheter. Vel å merke uten dennes vitende og vilje.

Hvor mye vil vi vite?
Ankepunktet i Doug Blocks dokumentarfilm blir likevel et annet enn forutsatt. Etter morens død viser det seg at en rekke familiemedlemmer, som tidligere har holdt kjeft, egentlig har en masse å fortelle. Morens dagbøker inneholder også opplysninger som er ganske sjokkerende for sønnen. Til sist spør Doug seg om han egentlig ønsket å få vite "alt" om sin mor og far.

Og – har Doug nå forspilt sjansene til en forsoning med sin 83 år gamle far?

Programmet er sendt tidligere

Amerikansk dokumentar (2005)
Originaltittel: 51 Birch Street
Produsert av: Films Transit
Pressekontakt:Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no