Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 28. februar 2009 kl 23.35 Verdens største kinarestaurant

Tempel for kinesisk mat

En av Changshas 800 ansatte ønsker velkommen til en del av det som er verdens største restaurant ifølge 2004-utgaven av Guinness Book of Records. (Foto: Drive Thru Pic.)
En av Changshas 800 ansatte ønsker velkommen til en del av det som er verdens største restaurant ifølge 2004-utgaven av Guinness Book of Records. (Foto: Drive Thru Pic.)
The Guinness Book of Records (2004-utgaven) rangerer restaurant Changsha i Xihulou som den største i verden. Med sine 58 000 kvadratmeter er den et tempel for tilhengere av det kinesiske kjøkken og har plass til 3800 gjester.

Vi tar oss inn i maskineriet som muliggjør alt dette og gir etablissementet en femstjerners status.

Den engelske dokumentaren tar oss med like fra den dynamiske fru Qin som startet Changsha for fire år siden, og ned til den menige kelner som arbeider i dette kjempeetablissementet med over 800 ansatte. Stedet er et mirakel i forhold til ledelse, organisering og effektivitet – kort sagt et symbol på det nye og moderne Kina.

Fruen på topp
Historien om dette mikrokosmoset reflekterer også de økonomiske og sosiale endringene i Kina.I programmet settes det hele i perspektiv, tar oss med inn i dramaet og nær på personene i det.

Et kjernespørsmål er: Hvordan omstiller de mange ansatte seg til et forretningsmessig drevet foretak som ikke er statlig? Eieren, fru Qin, er selve bildet på paradokset med det nye Kina. Hun er en ekstremt framgangsrik forretningskvinne i et av landets ti største virksomheter innen sin bransje, samtidig som hun er medlem av kommunistpartiet.

Olympisk nivå
Selvsagt møter vi gjestene som kommer til Changsha for å feire, spise forretningslunsj eller ganske enkelt slappe av og nyte maten. En innføring i stedets eksotiske meny og hvordan den oppfylles til punkt og prikke på et nesten olympisk nivå, blir det også.

Programmet er sendt tidligere.

Engelsk dokumentar (2008)
Originaltittel: The Biggest Chinese Restaurant in the World
Produsert av: Drive Thru Pictures for BBC
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl,tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no