Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. april 2000 kl 21.00 Løftet

Løftet (t)

NRK2 fredag 7. april kl 21.00
Løftet

Kjærligheten kjenner ingen grenser

Et ungt kjærlighetspar, Konrad og Sophie, blir skilt av Berlinmuren. De treffer hverandre bare tre ganger i løpet av de tretti årene som går før Muren faller i 1998. Kjærligheten mellom dem er sterk, men kan den overleve så mange års atskillelse?

Året er 1961. Stedet er Øst-Berlin. Muren som skal dele storbyen i to i 28 år, er i ferd med å bli reist. En gruppe ungdommer har bestemt seg for å flykte til Vest-Berlin. De har tenkt å bruke kloakknettet for å nå friheten i vest. To av disse er Konrad og Sophie, dypt forelsket i hverandre og nettopp ferdig med gymnaset. I siste øyeblikk ber Konrads far ham bli igjen i Øst-Berlin. Dette er opptakten til nesten tretti år med atskillelse mellom Konrad og Sophie. De treffes kun sporadisk og alltid under vanskelig forhold.

På hver sin side av grensa opplever de utviklingen i to forskjellige samfunn selv om de begge er tyskere. Sophie opplever det vesttyske økonomiske underet som slår ut i full blomst på 60-tallet, mens Konrad får nyte godt av Øst-Tysklands satsing på utdanning og forskning samme tiår. Hun slår seg opp i motebransjen, mens han etter hvert blir en anerkjent astronom.

Praha 1968
Neste gang de møtes er den store opprørssommeren 1968, i Praha. Her blomstrer på nytt kjærligheten mellom dem. Denne sommeren er en lykkelig tid for dem begge. På ny får de tro på at fremtiden ser lys ut, også for dem som lever i Øst-Europa. Men alt håp knuses med Sovjets invasjon i Tsjekkoslovakia 21. august 1968. Igjen havner Konrad og Sophie på hver sin side av Muren. Denne gangen er alt annerledes fordi Sophie venter barn. I sin fortvilelse over ikke å kunne leve sammen med barnefaren, er hun innstilt på å flytte tilbake til Øst-Berlin. Men Konrad fraråder det, og motvillig går Sophie med på å bli der hun er.

Resignasjon - og nytt håp
Det går lang tid før de møtes igjen. Da har de resignert og funnet seg noenlunde til rette med sine nye liv på hver sin side av Muren. Men rundt 1980 får Konrad på grunn av sin vellykkede forskning lov til å reise til Vest-Berlin. Her treffer han igjen Sophie og for første gang sønnen. Men lykken skulle bli kortvarig.

I 1989 rives Berlinmuren - skammens mur. For første gang på mange år kan Konrad og Sophie møtes under likeverdige forhold. Er det fortsatt håp for kjærligheten mellom de to?

Gripende historie
\"Gjennom en sterk og gripende kjærlighetshistorie får Margarethe von Trotta fortalt om Tysklands splittede historie\", skrev Klassekampen da filmen hadde norgespremiere i 1995.


NRK2 fredag kl 21.00

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Tyskland (1994)
Originaltittel: Das Versprechen
Regi: Margarethe von Trotta
I rollene: Corinna Harfouch, Meret Becker, Anian Zollner, August Zirner, Susann Ugé, Eva Mattes, Pierre Besson, Han Kremer, Otto Sander, Hark Bohm og Jean-Yves Gaultier
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41