Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 19. juli 2004 kl 21.10 Niern: For ein neve dollar

Sergio Leones klassiker fra 1964

Clint Eastwood som
Clint Eastwood som "mannen uten navn" i "For en neve dollar"
Clint Eastwood spiller en kynisk revolvermann som kommer til en liten grenseby og tilbyr sine tjenester til to rivaliserende gjenger. Ingen av dem er klar over den fremmedes dobbeltspill. Begge tror de utnytter ham, men "mannen uten navn" står igjen som den smarte.

Da Sergio Leone hadde laget denne filmen, hadde italienske filmskapere allerede produsert rundt 20 filmer som ironisk ble kalt "spaghetti westerns".

Leone gikk til verket med stor kjærlighet og humor. Selv om handlingen var tatt fra den japanske filmregissøren Akiro Kurosawas "Yojimbo" fra 1961, klarte Leone å skape en egen sjanger som tjente som modell for mange filmer etter denne. "For en neve dollar" var den første av en "Dollar-trilogi". De andre to var "For a Few Dollars More" i 1965 og "The Good, the Bad, and the Ugly" i 1966.

"For en neve dollar" inneholder alle Leones kjennetegn: karikerte personer, ekstreme nærbilder og den fengende musikken av Ennio Morricone. Filmen ble ikke vist i USA før i 1967, på grunn av rettighetsproblemer, men filmen hadde avgjørende betydning både for Clint Eastwoods karriere og anerkjennelsen av italienske westerns.

Italiensk/tysk/spansk spillefilm fra 1964
Originaltittel "Per un Pugno di Dollari"
Regi Sergio Leone
I rollene Clint Eastwood, Marianne Koch,Gian Maria Volonté, Wolfgang Lukschy, Mario Brega, Josef Egger og Carol Brown
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf. 23 04 74 83