Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. november 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Og det ble liv

Minner og drømmer om en annen tid

Horndykkeren, fuglen som helst ikke vil fly, spiller hovedrollen i denne vakre naturfilmen (Foto: Almar Paulsen)
Horndykkeren, fuglen som helst ikke vil fly, spiller hovedrollen i denne vakre naturfilmen (Foto: Almar Paulsen)
November er neppe ønskemåneden for fugletittere og planteelskere. I alle fall ikke i vårt nordligste fylke. Sammen med Almar Paulsen og Paul Nilsen tar vi likevel turen ut i finnmarksnaturen for å ta farvel med de siste sommergjestene, og speide etter rester av den frodigheten som for ikke lenge siden preget det nå så nakne landskapet.

Og hovedrollen i denne vakre naturfilmen innehas av horndykkeren. Det er en liten, pussig og lite påaktet skapning som vi følger på nært hold fra bygging av dens flytende reir og parring mens nåleisen ennå duver på vannet, til den nye generasjonen leker gjemsel i foreldrenes fjærdrakt utpå forsommeren. Hadde bare klimaet vært bedre, hadde den gjerne blitt her nord året rundt. Den er nemlig ingen god flyger, noen av dens søramerikanske slektninger har til og med mistet flygeevnen.

Vakre bilder
Det er Thomas Eschenauer, Anstein Mikkelsen og Bjørn Lauritsen som har skapt disse vakre bildene ved Porsangerfjordens strender, oppe på Nordkynplatået, inne på Finnmarksvidda og i fuglefjellene på Sværholt og på Hornøya ved Vardø. Almar Paulsen og Paul Nilsen deler velvillig sine kunnskaper om planter, fugler og dyr med oss.

Kontraster
For Paulsen og Nilsen, som har nytt og studert den arktiske naturen gjennom en årrekke, er det alltid noe spennende å finne, selv i en tilsynelatende gold og livløs vinternatur. Det finnes faktisk noen hardbarkede skapninger som trosser kulde, snøstormer og mørke, og overvintrer i nord. Likevel er kontrasten til den motsatte halvdelen av året stor. For det er alltid like fascinerende hver gang frost og kulde slipper taket, lyset tar over for mørket og naturen igjen fylles av liv. Nå, i slutten av november, akkurat når sola har sendt sine siste stråler over denne nordlige delen av Norges fastland, er det rart å tenke på at snøkledte marker, nakne klipper og isdekte innsjøer om bare noen måneder igjen skal yre av liv.

Og det er denne livets årvisse gjenfødelse vi skal dele minnene og drømmene om sammen med Almar Paulsen og Paul Nilsen.

Egenprodusert naturprogram
Regi: Anstein Mikkelsen
Redaksjonssjef Ut i naturen: Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder:
1 Horndykkeren, fuglen som helst ikke vil fly, spiller hovedrollen i denne vakre naturfilmen (Foto: Almar Paulsen)
2.Fjæreplytten har sitt vinterkvarter langs Finnmarks fjorder og kyst. (Foto: Anstein Mikkelsen)