Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. august 2005 kl 20.25 Den globale miljøhistorie: Det farlige støvet

Det magiske mineralet

De ørsmå asbestpartiklene har krevd mange liv. (Foto: DR)
De ørsmå asbestpartiklene har krevd mange liv. (Foto: DR)
I løpet av de siste hundre årene har asbest blitt brukt i tusenvis av forskjellige bygnings-, skipsfarts- og husholdningsprodukter. Omtrent like lenge har asbestindustrien visst at produktet deres har vært farlig for mennesker. Til tross for farene har bruken fortsatt å øke, og nå er asbest et av verdens aller største arbeidsmiljøproblem.

I det siste avsnittet av den globale miljøhistorie legger vi ut på en reise i asbestens historie, fra storstilt utvinning i Canada på slutten av 1800-tallet til dagens totalforbud i EU. Det har allerede gått over hundre år siden de første advarslene om asbestens skadevirkninger ble lagt frem av britiske fabrikkinspektører. Selv om Europa og Nord-Amerika har gjort mye for å beskytte sine industriarbeidere de siste ti-årene, fortsetter tragediene i den tredje verden.

Livsfarlig "vidundermineral"
Bløtt som silke og solid som granitt vakte asbest stor begeistring da det ble oppdaget. Asbest ble kalt "vidundermineralet", og ble lovprist for sin mangfoldighet. Det kunne brukes i alt fra brannhemmende tekstiler til isolasjon og betong. Men de ørsmå partiklene kunne ødelegge lungene som sylskarpe knivblad bare mange nok av dem ble pustet inn. Samtidig har asbest også vist seg å være svært kreftfremkallende, til og med mer enn førti år etter at kroppen ble utsatt for det.

Om serien
I sommer skal vi gjennom fire dokumentarer bli kjent med den globale historien om miljøet, og hvordan samfunnet reagerer på advarslene vi så langt har fått. Noen ganger er menneskets tro på fremtid og fremskritt så sterkt at man tar alle midler i bruk for å drive teknologien videre – på bekostning av miljøet.

Innkjøpt dansk dokumentarserie i fire deler (2005)
Originaltittel: Det onde støv - det globale miljø’s historie
Produsert av: DR og Express TV-produktion
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252