Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 17. februar 2009 kl 20.05 Dokumentar: Bensinsmuglarane

En farlig kamp for tilværelsen

I et område rikt på olje foregår livsfarlig smugling av bensin. (Foto: Nima Film)
I et område rikt på olje foregår livsfarlig smugling av bensin. (Foto: Nima Film)
De er et undertrykt og fattig folk, til tross for at de lever i et land fullt av rikdommer. Vi snakker om kurderne i grenseområdene mellom Iran og Irak.

Svensk-iranske Nima Sarvestani trekker teppet til side for en lite kjent virksomhet i grenseområdene mellom Iran og Irak. Her lever kurderne et liv i undertrykkelse og nød. En av utveiene er å smugle bensin fra Iran over grensen til Irak.

Ulovlig og livsfarlig
Det er en farefull næringsvei, der smuglerne er prisgitt et røft og ulendt terreng og et lunefullt klima. Nima Sarvestanis dokumentar følger tett på en kurderfamilie, der mor Tala kjemper for at mannen ikke skal miste synet. Han trenger en øyeoperasjon hurtigst mulig.

Nylig mistet Tala sønnen, Shadman, i den farlige smuglertrafikken med bensin. For ikke å fryse i hjel, hadde han varmet seg på flammene fra noe av bensinen. Men lasten tok fyr og eksploderte, med fatalt utfall.

Ny smuglertokt
Vi følger kameratene til Shadman – Rebwar og Shahoo – videre på nye smuglertokter. Det er en kamp mot fattigdom og for et bedre liv i den delen av Kurdistan som ligger i Iran og grenser til Irak. Rebwar og Shahoo fortsetter den farlige virksomheten.

Dette er en høyrisikojobb der de alltid står i fare for å bli tatt av grensepatruljene. Flere er blitt skutt og drept for smugling av bensin - en absurd situasjon i dette område mellom Iran og Irak. To av de mest oljerike landene i verden.

Svensk dokumentar (2009)
Originaltittel: Ondskans gränser/ On the Border of Desperation
Produsert av: NIMA FILM
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no