Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. desember 2003 kl 20.05 Bokbadet: Niels Fredrik Dahl

Om sjalusi og besettende kjærlighet

Niels Fredrik Dahl er gjest hos Anne Grosvold i Bokbadet. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Niels Fredrik Dahl er gjest hos Anne Grosvold i Bokbadet. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Niels Fredrik Dahls tredje roman, "I fjor sommer", har fått mye ros i pressen. Anne Grosvold har tatt et dypdykk med forfatteren i Bokbadet.

"Drivende god og psykologisk spennende kjærlighetsroman som får leseren på kroken nærmest før den har begynt" og "En tett historie om besettende kjærlighet i intens språkdrakt" er to av karakteristikkene pressen har gitt romanen.

Sommeren som forandret alt
Hovedpersonen i fortellingen er en voksen mann. Vi får aldri vite hva han heter, bare at han nå befinner seg på sommerstedet like over grensen til Sverige. Han er opptatt med å rydde huset for å gjøre det klart til salg. Samtidig må han fjerne alt som er urent, alt som minner om de fem årene huset har tilhørt ham og hans kone Siri.

Han er der for noe annet også, noe han gruer seg til, noe han søker og kanskje vil finne i annekset til nabogården. Mens han rydder, går tankene hans til sommeren før, den sommeren som forandret alt.

Det var tung hete og kraftige regnskurer i luften den dagen Siri overraskende nok ville gå tur med hunden alene. Senere kom hunden hjem uten Siri. Da Siri omsider dukket opp, virket hun annerledes – fylt av en ny styrke og brå lidenskap.

Noen lumre dager senere møter de en fremmed mann i skogen. Det er etter dette hovedpersonen oppdager at det er kommet noe halvhjertet mellom dem.

Frykten for å miste
Som i Niels Fredrik Dahls forrige roman, "På vei til en venn", kretser "I fjor sommer" rundt erindring, fortrengning og et avgjørende øyeblikk som forandrer livet. Romanen rommer gjenkjennelige trekk fra ethvert forhold: Frykten for å miste. Lengselen etter å kjenne den andres innerste tanker og vesen.

Hovedpersonen i "I fjor sommer" dyrker sin Siri med altoppslukende glød. Men hva om man elsker for mye, elsker til vanvidd, til det punktet hvor mistanker, fantasi og virkelighet møtes i et uklart felt der alt går i stykker?

"I fjor sommer" er en innsiktsfull og inntrengende leksjon i kjærlighetens gåtefulle vesen.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83