Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. januar kl 20.55 Jakten på Norge 1814-2014: Forbryteren

Fra halshugging til rosetog


Hvordan har forbryteren blitt behandlet i Norge gjennom 200 år?

Hør historiene om barnemordersker, smuglere, drapsmenn og en ti år gammel gutts opplevelse av halshugging i 1842. Bjørnsjerne Bjørnson het han og skrev om opplevelsen i fortellingen «Et stygt barndomsminne».

Vi besøker innsatte i Bergen og undersøker hvordan synet samfunnet har på forbrytelser har utviklet seg - fra dødsstraff til rosetog.

Om serien:
For 200 år siden løsrev Norge seg fra Danmark. I denne serien ser vi på hvordan landet vårt har forandret seg siden vi ble selvstendig.

Haddy N’jie og svenske Per Sinding-Larsen (programleder i SVT) reiser land og strand rundt i Norge gjennom ti episoder. De har som mål å innhente kunnskap om hvordan livet for nordmenn var før, og hvordan det har utviklet seg gjennom 200 år.

Hvordan har familielivet fungert gjennom tidene, og hvordan har kommunikasjonen utviklet seg? Vi ser på inn– og utvandringsaspektet og konflikter mellom by og land. Hvordan har det vært med kjærligheten? Har vi de samme type helter som de vi hadde før?

Visste du at…
det var umulig for en bonde å gifte seg med en prestedatter på 1800 tallet? Eller at vi hadde dødsstraff med halshogging for de alvorligste forbrytelser? At den første kvinnelige ordføreren ble valgt ved en spøk?
Eller at vårt behov for å eie egen bolig stammer helt tilbake fra stemmeretten ble innført?

Vi ser hvordan Norge har gått fra dødsstraff til rosetog, fra vassgraut til fredagstaco og fra tvangsekteskap til fri kjærlighet.

Underholdende faktaserie
Produsert av NRK 2013
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Programledere:Haddy N’jie og Per Sinding-Larsen
Presseansvarlig:Sarah Jordanson Fauske , tlf: 41506747
TV- seere bes henvende seg til Publikumsservice , tlf: 23 04 70 00