Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. februar 1999 kl 22.00 Fakta på lørdag: I skyggen av OL-heltene

Fakta på lørdag: I skyggen av OL-heltene

NRK1 lørdag 20. februar kl 22.00
Fakta på lørdag: I skyggen av OL- heltene

Gullvinnere med handikap
Ti dager etter at OL-flammene ble slukket i Nagano var 1200 utøvere fra 35 nasjoner igjen på plass i OL-byen for å kjempe om medaljer. I Fakta på lørdag møter vi to av dem, målvakten på kjelkehockeylaget, trafikkskadde Knut Erling Granaas fra Trøgstad og den sterkt svaksynte langrennsløperen Tone Gravvold fra Surnadal.
Vi blir kjent med to svært forskjellige personligheter med felles mål: Å være best i hver kamp og i hver konkurranse. Begge gir oss et annerledes og et sterkt personlig innblikk i kampen for å nå toppen.
I dokumentaren følger vi dem før, under og etter Paralympics.
- Dette er det største jeg som funksjonshemmet kan oppleve innen idretten. Jeg reiser til Japan for å ta den gullmedaljen svenskene snøt oss for på Lillehammer, fastslår trafikkskadde Knut Erling Granaas, som er målvakt på det norske kjelkehockeylaget. Det er ingen hemmelighet at Norge tok gull i kjelkehockey.
Gull og bronse som 16-åring
Sterkt svaksynte Tone Gravvold debuterte i langrenn under Paralympics på Lillehammer. Som 16-åring tok hun gull og bronse. I Nagano ville hun gjerne sanke enda flere medaljer. Det ble to gull og en bronse.

Suksess
For første gang ble de paralympiske vinterleker arrangert utenfor Europa. Norge, som var beste nasjon under lekene på Lillehammer, stilte med en tropp på 84 personer i Nagano. Utrolig nok gjentok de norske utøverne suksessen i Japan med 18 gull, 9 sølv og 13 bronsemedaljer. Norge vant nasjonskampen foran idrettsstormakter som Tyskland, USA og Russland.
Programansvarlig Odd Borgestrand og fotograf Gunnar Bjerketvedt har fulgt handikapidretten gjennom flere år. I dokumentaren forsøker de å tegne et personlig og nært bilde av Tone Gravvold og Knut Erling Granaas. Ingen av dem vil noensinne oppnå samme stjernestatus som gullvinnerne fra de ordinære olympiske leker.

Motarbeidet
At handikapidretten blir direkte motarbeidet av sterke krefter innen den olympiske bevegelse, er også et brennbart tema i kveldens program. Mens Norge går foran og integrerer funksjonshemmede i lokale idrettslag, ønsker IOC et sterkere skille mellom funksjonshemmede og \"normale\" utøvere.
- Fordelen med funksjonshemmede er at man ser hvor funksjonshemmingen sitter, sier president i Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund, Sverre Bergenholdt, med klar adresse til IOC.
Dokumentaren er først og fremst et sportsprogram med seige motbakker, tøffe tak,
taklinger, utrolige jubelscener, ispedd noen nedturer og tårer: En svaksynt langrennsløper som er skuffet over sin egen innsats til tross for tre medaljer, og en amputert hockeyspiller som gråter av glede fordi han fikk være med på verdens beste kjelkehockeylag.
NRK1 lørdag kl 22.00

Bilder (Elektronisk via NTB/Data-tv/Internett)
1. Svaksynte Tone Gravvold er ikke fornøyd med sin innsats selv om hun tok to gull og en bronse under Paralympics i Nagano. (Foto: Odd Borgestrand).
2. Knut Erling Granaas realiserte sin drøm, gull i kjelkehockey. - Ett år etter er det få som husker det norske gullrushet i Japan, mener han. (Foto: Odd Borgestrand).

Egenprodusert dokumentar
Programansvarlige: Odd Borgestrand og Gunnar Bjerketvedt
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123