Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. april 2006 kl 20.25 Brennpunkt: Menneskehandelens ofre

Ofrenes historie

I februar kom Nordens første dom mot menneskehandel i Høyesterett. Det skjedde etter at elleve jenter fra Estland vitnet mot sine halliker i Trondheim. Jentene hadde blitt fraktet til Trondheim for å selge sex.

Brennpunkt reiste tilbake til Estland og fikk møte en av jentene som var i Trondheim. Hun forteller sin historie i Brennpunkt.

Trosset truslene
Det er svært sjelden at politiet får prostituerte til å vitne mot sine halliker, men takket være godt politisamarbeid mellom Norge og Estland trosset jentene truslene og vitnet mot bakmennene. En nordmann og to estlendere ble dømt for dette, og Høyesterett bekreftet dommene.

Sexsalget skjedde fra en leilighet på Tempe i Trondheim. I gjennomsnitt betjente jentene tre menn i døgnet, og i alt 737 menn kjøpte sex. Jentene fikk bare unntaksvis forlate leiligheten. De var helt i hallikenes vold. Den yngste jenta var bare 16 år.

Tvunget til sex-salg
Flere av jentene ble voldtatt, men ble nektet av sine bakmenn å anmelde saken og å forlate Trondheim. De måtte fortsette å selge sex.

Alle kundene ble også registrert i et sexregister hvor de er beskrevet i detalj – inkludert seksuelle perversjoner og størrelse på penis.

Ingen norsk hjelp i etterkant
Flere av jentene var sterkt traumatiserte etter oppholdet i Trondheim, og de fikk ingen hjelp av norske myndigheter etter oppholdet i Norge. Flere av dem var svært sårbare fordi de kom fra fattige kår.

Regjeringen har prioritert kampen mot menneskehandel høyt og brukt 120 millioner kroner på ulike tiltak siden 2003. Men ingen av disse pengene har gått direkte til ofrene for menneskehandel.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2006)
Programansvarlige: Ola Flyum (971 10 574), Ståle Tonning (984 733 57)
Redaksjonsleder: Marie Sjo (99 00 42 83)
Redaktør: Arne O. Holm (90 52 94 72)