Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 6. juni 2003 kl 20.45 Norske kvinner i Hollywood: Vera Zorina og Greta Gynt

Norske skjønnheter med stjernestatus

Vera Zorina gjorde stor karriere gjennom dansen (Foto: Niels Solberg Film Archives)
Vera Zorina gjorde stor karriere gjennom dansen (Foto: Niels Solberg Film Archives)
Glamorøse Greta Gynt fikk sin sjanse i Hollywood etter en stor karriere i britisk film, mens Vera Zorina fant veien til filmbyen gjennom dansen. I kveld blir vi bedre kjent med de to kvinnenes liv på lerretet.

I etterkrigstida ble det sagt om britiske b-filmer at ingen egentlig hadde tenkt å se dem, men alle så dem likevel. Disse filmene ble nemlig samkjørt med de store Hollywood-produksjonene på kinoene, og dermed fikk publikum oppleve den blåøyde og blonde Greta Gynt. Hun har fått æren for å gi britiske filmer på 40- og 50-tallet en glamour de sårt trengte – hun var britisk films femme fatale og gav filmen den sexappealen den manglet.

Etter hvert fikk Greta Gynt mange melodramaer på samvittigheten, og også sjansen til å lage film i Hollywood. Noen har hevdet at Gynts forsøk i USA kom for sent i karrieren, men det er ikke umulig at hun selv bestemte seg for å trappe ned. "Rollen som femme fatale kjeder meg" er et av hennes mest berømte sitater.

Stor suksess som danser og skuespiller
Vera Zorina ble født i Tyskland, men hadde norsk mor. Den kommende stjernen vokste opp i Kristiansund, og gjorde det alltid svært tydelig at hun betraktet seg som norsk. På midten av 30-tallet gjorde hun stor karriere som danser i Europa. I 1937 tok Samuel Goldwyn Studios henne til USA der hun spilte store roller i flere filmer. Hun hadde også suksess i Broadway-produksjoner.

Fram til Vera Zorina pensjonerte seg på begynnelsen av 80-tallet, var hun en aktiv del av kulturlivet. I april i år døde hun hjemme i Santa Fe i New Mexico. – Vi hadde en stående avtale om å møte henne på ranchen hennes i Santa Fe, forteller Øyvind Asbjørnsen som har regissert og produsert dokumentarserien. Alt var klart, til ektemannen hennes ringte og meldte avbud. – Jeg antar at Vera Zorina ønsket å bli husket som hun var i glansdagene.

Om "Norske kvinner i Hollywood"
I denne dokumentarserien i fire deler blir vi bedre kjent med norske jenter som gjorde drømmen til virkelighet: Greta Nissen, Vera Zorina, Anne Lise Ruud, Sigrid Gurie, Greta Gynt og Julie Ege. Jentene har to ting til felles: De har alle norsk bakgrunn og har gjort karriere i Hollywood.

- Vi har utelatt Liv Ullmann og Sonja Henie og valgt å fokusere på de mindre kjente norske Hollywood-damene, sier produsent og regissør Øyvind Asbjørnsen.

Julie Ege er nok det navnet som lyder mest kjent for nordmenn i dag. Men alle de seks kvinnene har et imponerende antall filmer eller tv-serier på merittlisten.

I siste del av dokumentaren får vi også møte noen norske jenter som søker lykken i dagens Hollywood.

Samproduksjon
Prosjektleder: Charlo Halvorsen
Produsent: Asbjørnsen og co
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96