Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 18. februar 2008 kl 21.25 Kjære dagbok: 1991

Krig og landesorg

Dagbokskriveren Sigmund Hov Moen er samfunnsinteressert og har mange hyllemeter med dagbøker hjemme. Ved årsskiftet i 1991 står verden foran en mulig krig mellom USA og Irak og Sigmund følger utviklingen nøye. (Foto: Privat)
Dagbokskriveren Sigmund Hov Moen er samfunnsinteressert og har mange hyllemeter med dagbøker hjemme. Ved årsskiftet i 1991 står verden foran en mulig krig mellom USA og Irak og Sigmund følger utviklingen nøye. (Foto: Privat)
Golf-krigen og kong Olavs død er hendelsene vi først og fremst forbinder med året 1991. For våre dagbokskribenter er det også et dramatisk år på det private plan.

De tre dagbokskriverne Sigmund, Liv og Elin opplever til sammen mange gleder og sorger i løpet av dette året. I samfunnet er det også et kaotisk år. Ved inngangen til året er det overhengende fare for krig mellom USA og Irak på grunn av Iraks invasjon av Kuwait.

Sigmund (47) fra Kjelsås i Oslo skriver:

"Den 16. januar løper den fristen ut som USA har satt for tilbaketrekning. Dersom det ikke skjer vil det kunne bli krig. Så langt tyder intet på at noen vil bruke forstanden. En hel verden holder pusten og håper på et mirakel."

Sigmund følger nøye med på alt som skjer i verden, og analyserer begivenhetene på sindig og fornuftig vis etter hvert som de strømmer på. Det er imidlertid ikke fullt så lett å være rolig når datteren Eli på 16 skal reise til Australia og være borte et helt år.

Tung sorg
17. januar 1991 dør kong Olav. Liv (49) tar med seg familien til Slottsplassen og tenner lys for kongen, sammen med tusenvis av andre. Dagen etter dør Gunnar, mannen hennes gjennom 30 år. Sorgen er tung å bære, og Liv får en vanskelig tid framover.

"Det er så vondt å sitte i stuen og se på den tomme stolen til Gunnar, jeg synes alt føles så meningsløst. Ingen å fortelle små ting til. Jeg er så rastløs, kan ikke sitte i ro når jeg er alene; må holde på med noe hele tiden. Savnet etter Gunnar er så stort."

Sexdebut
Nittenåringen Elin har helt andre ting å tenke på. Hun har akkurat fått sin første kjæreste og er svært forelsket. Året bringer nye erfaringer med hensyn til kjærlighetens mer fysiske side. Hun låner en bok på biblioteket som hun leser med stor interesse.

"I dag lånte jeg ei bok om sex, og den har jeg lest i kveld. Gleder meg faktisk til min sex-debut, jeg, og det er kjekt å vite noe om det. Det stod ikke så mye der som jeg ikke visste, men en del ting overraska meg ved å synes vanlige i sex-sammenheng."

Nyttårsaften 1991 oppsummerer Elin året slik:

"Dette året har vært stappfullt av ny erkjennelse. Jeg tror nesten jeg kan si at jeg har funnet meg selv dette året. Jeg har hvert fall blitt bedre kjent med kroppen min og hvordan den fungerer, og da får man vel automatisk en følelse av å forstå seg selv."

Om serien
"Kjære dagbok" er en serie der Perspektiv-redaksjonen i NRK Fakta har fått tilgang på dagbøker fra publikum.

Hvert program tar for seg et bestemt årstall, fra 60-tallet til 1998, der det skjedde en begivenhet av spesiell historisk betydning. Med utgangspunkt i dagbøkene veves store og små opptrinn i personenes private liv sammen med begivenheter i Norge og resten verden.

Det blir også nostalgiske gjensyn med utgåtte trender og tidløse menneskelige dilemmaer. NRKs fantastiske arkiv brukes for å skape tidsbilder utenom det vanlige.

Handlingen i hver episode strekker seg over eksakt ett år, fra nyttårstalen 1. januar til rakettene igjen smeller ved nok et årsskifte.

Egenproduksjon fra NRK Fakta, Perspektiv-redaksjonen
Hovedproducer program 5: Berte Hilmo
Prosjektleder "Kjære dagbok": Harald Reitan
Kontaktperson Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900
Blir også sendt tirsdag (NRK1)