Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. september 2005 kl 22.15 Fakta på lørdag: Sinatra - stjernens mørke side

My "mafioso" Way – Frank Sinatra


"Stjernens mørke side", en BBC-dokumentar om Frank Sinatra, ble i sommer slått opp på denne måten i det britiske kringkastingsselskapets programblad.
Gjennom det meste av sin langstrakte karrière holdt han nær kontakt med mafiaen. Frank Sinatras forbindelser med det amerikanske gangsterveldet ble ødeleggende både for ham selv og folk i hans nærmeste omgivelse. I en BBC-dokumentar gir nære familiemedlemmer og venner, blant dem flere berømtheter i vår egen samtid, vitneprov på hvem den virkelige Sinatra var.

Frank Sinatra var en mann full av motsetninger. Fra å være en ivrig demokrat som ble hengt ut som mulig kommunist på 1940-tallet, endte han som en gullkantet republikaner. At mannen med den gylne stemmen som kunne smelte hjerter, også må ha hatt et hjerte som pumpet mye kaldt blod, framgår av ukens "Fakta på lørdag".

Et liv à la Soprano?
For eksempel tok Frank Sinatra en gang en av sine kjærester med seg for å skåle til minnet om en mafiavenn som hadde fått "enveis-billett". Minnestunden fant sted foran en blodig sofa, den samme vedkommende var blitt henrettet i samme dag.

Dokumentaren følger Sinatras ekstraordinære karrière. En karrière han selv tok kontroll over, gjennom sine spesielle forbindelser, med eget plateselskap og med hittil uhørte royalties for
filmene han spilte i.

Luciano- og Sinatra-familiene
Programmet graver dypt i Sinatra-familiens sicilianske røtter, som har forgreninger til den lille landsbyen Lercara Friddi, den samme mafiabossen Lucky Luciano kom fra. Der bodde de to familiene på samme gate, og tidlig på 1900-tallet emigrerte de til USA.

Dokumentaren viser hvordan begge familiene ble rike i takt med mafiaens innflytelse i USA.

Selv om amerikanske myndigheter fengslet Lucky Luciano, fortsatte han å styre den amerikanske mafiaen fra cella. Luciano var "capo di tutti capi" – bossen over alle bosser – og i dokumentaren fortelles hvordan Frank Sinatra var hans pengebud mens bossen styrte mafiaen fra Cuba på slutten av 40-tallet. Sinatra skal ha fraktet millioner av dollar til Cuba.

Italiensk politi beslagla en gang et sigarett-etui hos Luciano da han til sist måtte ta bolig i Napoli. "Til min kjære venn, Lucky – Hilsen din venn, Frank Sinatra" lyder den inngraverte teksten på etuiet.

Del to
Programmet er to-delt med fortsettelse søndag kveld. Denne delen tar for seg hysteriet omkring stjernen, hans ulike ekteskap, den såkalte "Rat Pack" som Sinatra var del av sammen med Dean Martin, Sammy Davis og Peter Lawford, samt hans livsstil med "sex og børst".

Britisk dokumentar i to deler (2005)
Originaltittel: Sinatra - Dark Star / Icon - Frank Sinatra
Produsert av: Paladin Invision for BBC/A&E/ZDF/Arte
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57