Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. august 2007 kl 23.15 Nattkino: The Cradle Will Rock

Kommunistspøkelset på Broadway

Skuespillforfatteren Marc Blitzstein (Hank Azaria) mellom produsenten John Houseman (Cary Elwes) og regissøren Orson Welles (Angus Mac Fadyen) (Foto: Havock)
Skuespillforfatteren Marc Blitzstein (Hank Azaria) mellom produsenten John Houseman (Cary Elwes) og regissøren Orson Welles (Angus Mac Fadyen) (Foto: Havock)
Filmen forteller historien om "The Cradle Will Rock", en radikal arbeider-musikal i 1930-årene som ble sponset av Federal Theatre Project (FTP). Men disse pengene ble raskt trukket tilbake av Works Progress Administration (WPA).

For første gang i USAs historie sendte regjeringen bevæpnede vakter for å stanse en forestilling. Dette er settingen rundt "Cradle Will Rock", basert på en stort sett sann historie om hvordan en forestilling, produsert av FTP, skapte storm på Capitol Hill og til slutt måtte stenge på grunn av pengemangel.

Marc Blitzstein er en skuespillforfatter med sosial samvittighet og som støtter fagforeningene. Han skapte musikalen "The Cradle Will Rock", hvor handlingen foregår under en streik i den fiktive byen Steeltown.

Skuespill fra salen
Vi får et bilde av folks liv i 1930-årene, hvor arbeidsløse venter i endeløse køer for å få arbeid. Andre nyter sin velstand, går i selskaper og kjøper dyr kunst. I denne perioden er komiteen mot uamerikansk virksomhet på banen, og i dette klimaet spøker det for Blitzsteins venstrevridde musikal. Men regissøren Orson Welles og produsenten John Houseman flytter forestillingen til et annet teater i siste minutt.

Skuespillerne er nektet å opptre av fagforeningen sin, og Blitzstein opptrer alene på scenen med et enslig piano for å spille forestillingen selv. Flere av skuespillerne sitter imidlertid i salen som publikum, og sier replikkene sine derfra.

Diego Rivera
Et høydepunkt i filmen er ødeleggelsen av et veggmaleri, bestilt av Nelson Rockefeller og laget av den meksikanske kunstneren Diegeo Rivera. Veggmaleriet ble fjernet fordi kunstneren ikke ville ta vekk Lenins ansikt.


Amerikansk drama (1999)
Originaltittel: "Cradle Will Rock"
Med Hank Azaria (Marc Blitzstein), Rubén Blades (Diego Rivera), John Cusack (Nelson Rockefeller), Joan Cusack (Hazel Huffman), Cary Elwes (John Houseman), Angus MacFadyen (Orson Welles), Vanessa Redgrave (Comtesse LaGrange), Susan Sarandon (Margherita Sarfatti) og Jamey Sheridan (John Adair)
Regi: Tim Robbins
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no