Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. januar 2005 kl 19.55 Ganefryd: Te

Blad, blad, blad

Indiske teplukkere venter tålmodig i kø på å levere fra seg bladene de har høstet. (Foto: Torkjell Berulfsen)
Indiske teplukkere venter tålmodig i kø på å levere fra seg bladene de har høstet. (Foto: Torkjell Berulfsen)
Aldri så galt at det ikke er godt for noe: For 5000 år siden mistet den kinesiske keiseren Shen Nong noen tørre blader ned i en kopp med nykokt vann han ventet på at skulle bli avkjølt. Han bestemte seg likevel for å drikke av koppen. Det smakte jo riktig godt, mente keiseren. Og det er mange enig med ham i. Teen er kommet for å bli.

Teen fulgte buddhismens spredning fra Kina til Japan på 800-tallet, og i Japan slo den godt an. Likevel forbindes te kanskje først og fremst med England, og hvordan kom den så dit? Jo, via driftige handelsmenn i diverse Ostindia-kompanier. Da er vi allerede kommet til 1600-tallet, og det er nå te-bladene virkelig begynner å spres for alle vinder.

Lukrativ byttehandel
Nederlenderne inngikk en byttehandel med kineserne. Mot salvie, agurkurt og en voldsom mengde forsikringer om deres mirakuløse effekter fikk nederlenderne te i store mengder. Vel hjemme i Europa ble teen markedsført etter alle kunstens regler, og snart blandet gud og hvermann litt tørre blader i sitt kokte vann.

Te på sjøen
Snart skjønte kineserne at det likevel ikke var så flott med salvie og agurkurt, og de begynte i stedet å selge teen til anselige priser, men nå til engelskmenn i stedet for hollendere. Og hvordan skulle så engelskmennene finansiere innkjøpene? Via skatter, selvsagt. Det likte folkene i de amerikanske koloniene særs dårlig, og i desember 1773 kom misnøyen til konkret uttrykk på havnen i Boston.

India overtar
Men storkapitalen ga seg ikke: Det engelske Ostindia-kompaniet hadde utviklet seg til en mastodont av et selskap, og mastodonter liker gjerne kontroll - og aller helst monopol. Via intrikate forretningsmetoder, som blant annet inkluderte opium, edle metaller og et par væpnede konflikter, flyttet de mye av tehandelen til India, selve juvelen i det engelske koloniriket. Og dermed var teen vel etablert i England. Den dag i dag er deres "afternoon tea" like erkeengelsk som venstrekjøring, revejakt og plumpudding. Og over store deler av den øvrige verden henger den i en tynn tråd...

Om serien
Det er noe hverdagslig over salt, sukker, kaffe, te, sjokolade og krydder. Men faktum er at disse matvarene skjuler fantastiske historier om krig og kjærlighet, nasjoners fremvekst, imperiers fall og det meste annet som gjør livet meningsfylt. Dessuten kan man spore et par bystater, en supermakt, store selskaper, vanvittige pengesummer, sanseløse lover og pålegg og en utømmelig kilde med anekdoter og pussigheter til kampen om disse råvarene.

I denne dokumentarserien har programleder Torkjell Berulfsen funnet noe for enhver smak.


Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Kultur (2004)
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Siw Winther, 93 08 53 22
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79