Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 12. mars 2005 kl 19.55 Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer

Mer spenning i vente

Gaus, Brumund og Roms Dal foran
Gaus, Brumund og Roms Dal foran "svenskeflaggan". (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Fortelleren får i denne episoden et virkelig litterært kick, og inspirert av egen fremgang lar han brødrene Dal nesten seile sin egen sjø. For ikke å snakke om Snerting, Joste og Mette-Mari.

Mette-Maris redsel for farene i det mørke kottet bryr han seg for eksempel overhodet ikke om.

Ubehagelighetene i kottet får imidlertid helt andre konsekvenser enn Mette-Mari hadde tenkt seg. Midt på natten befinner hun seg sammen med sine tre onkler, Joste og Snerting plutselig på kanten av loven sammen med et skjelett! De finner det de leter etter mens tidsfristen for tilbakelevering av gamasjene ubønnhørlig svinner.

Nevøene og niesen bestemmer seg for å prøve og løse gåten med et hemmelighetsfullt brev som kan ha sammenheng med Alta-saken. Gaus, Roms og Brumund føler at de er svært nær et gjennombrudd i mysteriet om gamasjene, og reiser nok en gang tilbake til 1905. En mystisk rytter viser seg å være svært interessant, og våre tre helter tar opp forfølgelsen. Før de vet ordet av det, ender de dypt inne i en mørk og dyster bygning med mange ganger og rom og ikke minst lite vennlige skikkelser som kommer nærmere og nærmere.

Om serien
Brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal er tilbake på NRK1 med nye eventyr ti lørdager fremover. Denne gangen reiser de i tid for å finne Karl XIIs gamasjer som har vært sporløst forsvunnet siden han led nederlag ved Fredriksten festning i 1718.

Da Norge ble selvstendig og skrev under traktaten med Sverige i 1905, var det noe med liten skrift som ble oversett: Dersom gamasjene ikke er på plass til 100-årsjubileumet 7. juni 2005, tilfaller nasjonen nabolandet igjen.

Brødrene Dal er plutselig midt i et nytt eventyr: De må finne Karl XIIs gamasjer før det er for sent.

Egenprodusert familieserie fra NRK Barn og Ungdom
Medvirkende: Knut Lystad, Lars Mjøen, Trond Kirkvaag, Agnes Kittelsen, Martin Loic Lotherington, Mads Buer, Johannes Joner, Grethe Kausland, Åsleik Engmark, Linn Skåber, Frank Jørstad, Sigve Bøe, Anne-Cath. Vestly, Helge Reiss og Tom Mathisen.
Regi: Torunn Calmeyer Ringen
Prosjektleder: Annelene Søyland
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,
Vises også i Nett-TV.