Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. januar 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Jan Guillou og samtidskunst

Kunstneren Svein Bolling med den spesielle penselen han bruker til sine
Kunstneren Svein Bolling med den spesielle penselen han bruker til sine "prikkebilder" (Foto: Pål Bang-Hansen)
Jan Guillous siste bok, ”Arven etter Arn”, har ligget på bestselgerlistene over hele Skandinavia. Ninja Benneche har møtt den svenske forfatteren. Telenor satser stort på samtidskunst i forbindelse med sitt nye hovedkvarter på Fornebu utenfor Oslo, og Pål Bang-Hansen har møtt kunstneren Svein Bolling som har stor suksess med sine utstillinger for tiden.

Jan Guillous bok ”Arven etter Arn” kom i norsk oversettelse i fjor, og det var Cappelen forlag som utgav den. Boka følger opp trilogien som handler om Arn Magnusson. Trilogien består av ”Veien til Jerusalem” fra 1998, ”Tempelridderen” fra 1999 og ”Riket ved veiens ende” fra 2000. Guillou dikter fritt med historiske og fiktive figurer i historiske og dramatiske situasjoner, slik det kan ha vært. ”Safari” spør Guillou om hvorfor og hva vil han med dette prosjektet? Vil han noe med det svenske selvbildet? Det vil han!

Telenors kunst
Hele 36 millioner skal brukes på samtidskunst i Telenors nye hovedkvarter på Fornebu. I første rekke blir det 10 større, faste installasjoner, men også mindre kunst som skal kunne flyttes rundt i bygningskomplekset. Med navn som Jenny Holzer, Douglas Gordon, Daniel Buren og Peter Halley på bidragslisten, blir det internasjonal samtidskunst av ypperste klasse. Tre nordmenn er også invitert med større permanente verk, Jon Kvie, Olav Christopher Jenssen og Jon Arne Mogstad. Foreløpig er bare et av kunstverkene på plass, men flere er i ferd med å installeres. Det hele skal stå ferdig i oktober i år.

Svein Bolling
Pål Bang-Hansen har møtt kunstneren Svein Bolling. Bolling er mest kjent for sin prikketeknikk. Han legger gjerne farge på sine bilder i form av av prikker og flekker for å få fram en spesiell overflatevirkning. Svein Bolling hadde i november i fjor en utstilling i Galleri K i Oslo. Her solgte han pasteller og oljebilder for nesten én million. I mars i år skal han ha utstilling i Ålesund Kunstforening. Pål Bang-Hansen har både vært på utstilling og hjemme i kunstnerens atelier.

Egenprodusert kunstmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Kunstneren Svein Bolling med den spesielle penselen han bruker til sine ”prikkebilder” (Foto: Pål Bang-Hansen)