Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. februar 2005 kl 22.30 Safari - i kunst og kultur

Arier og flygende drager

Det er store forventninger til operaregissøren Stefan Herheims kommende oppsetning av
Det er store forventninger til operaregissøren Stefan Herheims kommende oppsetning av "Julius Caesar" på Den norske opera. (Foto: NRK)
Safari byr som vanlig på en variert meny. Opera, fyrverkeri, fotografi og slipsdesign er stikkordene for ukas program.

Operaregissøren Stefan Herheim, fra Ammerud i Oslo, har vakt oppsikt i Tyskland og Østerrike. I Salzburg i fjor brøt han fullstendig med tradisjonene i sin oppsetning av Mozarts "Bortførelsen fra Seraillet". Videospill, orgier med samleiebevegelser og sangere i bare undertøy fikk mange "operapaver" til å se rødt.

Nå er Herheim invitert til Norge for å sette opp Julius Cæsar på Den Norske Opera, og forventningene er store. Herheim sier han vil fokusere på en lek med kjønnspesifikke maktstrategier. Menn kommer fra krigsguden Mars, mens kvinner sammenlignes med Venus, kjærlighetsgudinnen.

Programleder Marte Spurkland møter Herheim under arbeidet med forestillingen, som er den første barokkoperaen på Den Norske Opera siden II Pastor Fido hadde Norgespremiere i 1979.

Alvorlig fyrverkerikunstner
Kunstneren Cai Guo-Qiang har blitt verdenskjent for fyrverkerikunst og malerier laget ved å brenne krutt på lerret. Selv om Cai er en alvorstung person som rømte til USA i forbindelse med kulturrevolusjonen i Kina, lager han likevel humørfylt og estetisk vakker kunst.

Med Safari snakker han om flygende drager, eksploderende biler, damer i vannbasseng som henger høyt oppe i luften og gigantiske isskulpturer flambert i vodka. Cai kommer til Lofoten til sommeren.

Tom Sandberg til Nord-Norge
Det nye operahuset i Bjørvika har inspirert kunstfotografen Tom Sandberg til å følge byggeprosessen. Bilder fra selve byggeprosessen skal bli en del av utsmykkingen av operahuset.

Sandberg er en av landets sentrale kunstfotografer og han har hatt mange utstillinger i Norge og utland, men aldri i Nord-Norge. Men til sommeren skjer det, for da skal Sandberg stilles ut på Festspillene i Nord-Norge.

Norsk slipsdesigner i silkebyen Como
Bare i Norge finnes det 20 millioner av dem. Vi snakker om et lite tøystykke - slips. Norske Ragnhild Landvik designer og selger slips til alle verdens kontinenter. Hun bor i silkebyen Como i Nord-Italia og farter rundt i verden for å selge slips til klesgigantene.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79