Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 12. juli 2009 kl 20.55 Film: Twilight Samurai

Oscarnominert japansk film

Seibei (Hiroyuki Sanada) står på sent og tidlig. (Foto: Shochiku Co., Ltd.)
Seibei (Hiroyuki Sanada) står på sent og tidlig. (Foto: Shochiku Co., Ltd.)
Seibei Iguchi er en ubetydelig og underbetalt samurai i Japan på 1900-tallet. Hans kone er død, og han er eneforsørger til to døtre og en senil gammel mor. Han må ta alle ekstrajobbene han kan få, og de andre samuraiene ser på ham med forakt.

Seibie administrerer samuraiklanens kornlager, og hans samurai-kolleger kaller ham Twilight Seibei fordi han kommer i grålysningen hver morgen, og skynder seg hjem til døtrene og sin gamle senile mor hver kveld, i stedet for å bli med de andre på kneipa for å bli underholdt av geishaer og drikke sake.

Duell på liv og død
Men alt dette endrer seg da en av de mer vennligsinnede samuarikollegenes søster, Tomoe, kommer tilbake til byen. Hun er nylig skilt fra en samuraikaptein som er både voldelig og alkoholisert. Tomoe er Seibeis gamlekjæreste og hun finner stor trøst i Seibeis døtre.

Da Tomoes eksmann stormer inn i huset midt på natten og krever å treffe Tomoe, blir Seibei utfordret til duell. Utfallet fører til at Seibei får et livsfarlig oppdrag - og dessuten et tilbud fra Tomeos bror.

Gjorde nesten rent bord
The Twilight Samurai ble nominert til Oscar for beste utenlandske film, og var storvinner da det japanske filmakademiet delte ut sine priser i 2003. Filmen var nominert til 14 priser og vant hele 12 av dem.

The Twilight Samurai ble også nominert til den prestisjetunge Gullbjørnen på Filmfestivalen i Berlin i 2003. Filmen er regissør Yoji Yamadas 77. produksjon og definitivt hans største kommersielle suksess.

Japansk drama fra 2002
Originaltittel: Tasogare Seibei
Med Hiroyuki Sanada, Rie Miyazawa, Nenji Kobayashi og Ren Osugi
Regi: Yoji Yamada