Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 1. juli 2008 kl 20.10 Dokumentar: Forbudt framtid

Ung og undertrykt i Iran

En norsk dokumentar laget i Iran tar for seg konflikten mellom ungdomsgenerasjonen og styresmaktene i landet. (Foto: Basic TV)
En norsk dokumentar laget i Iran tar for seg konflikten mellom ungdomsgenerasjonen og styresmaktene i landet. (Foto: Basic TV)
Gjennomsnittsalderen i den islamske republikken Iran er nå så lav som 23 år. I krigen mot Irak på 80-tallet ble flere generasjoner med iranske menn til kanonføde. En norsk dokumentar laget i Iran tar for seg konflikten mellom den nye ungdomsgenerasjonen og
styresmaktene i landet.


Dagens unge iranere har et pragmatisk forhold til islam og de påbud landets regime pålegger dem. Det norske dokumentarteamet har møtt studenter og unge kunstnere i landet. Truslene om strenge straffer gjør at de fleste tilsynelatende etterlever påbudene fra myndighetene. Men bak stengte dører eksisterer en annen verden der forbudte kunstarter florerer og musikken som spilles er svært så vestlig.

Det religiøse politiet
I Iran møter vi blant andre death-metal-gitaristen Ali. Han har til gode å spille musikken sin utenfor lydisolerte rom. Det må alltid skje utenfor rekkevidde av "det religiøse politiet". Ali bruker sterke impulser fra persisk mytologi i tekstene sine. Han er langhåret og valgte å gå i fengsel for å beholde sin verdighet.

Trusler om dødsstraff
Shahram er kunstmaler og lager bilder han ikke får stille ut i hjemlandet. Mens opptakene til den norske dokumentaren pågår, blir han truet med dødsstraff for lovbrudd som kan synes bagatellmessige i våre øyne.

Kvinnelig solosang forbudt
Sanam er en kvinnelig musikkstudent som underviser på en privat musikkskole i Teheran. Og hun driver med idrett – kulekjøring. Ingen av delene er enkelt for henne i et land der kvinnelig solosang er forbudt. Eller der det langt ifra legges til rette for kvinneidrett.

Kunstnerne og studentene vi møter, forteller om sine ambisjoner og framtidsdrømmer. Men kan de oppfylle noen av dem – i et land som legger lokk på sine kommende generasjoner?

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2005)
Originaltittel: Forbidden Future
Produsert av: Basic TV Production AS
For ytterligere informasjon, kontakt Basic TV ved produsent Styrk Jansen, tlf. 90 64 15 54
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
Steinar Dahl
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no