Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. januar 2007 kl 18.10 Perspektiv: Vikingskip på siste reis?

Førstehjelp til historiske klenodier

Her blir Osebergskipet flyttet – etter å ha stått vel 20 år i et skur ved Universitetet – til byggetrinn én på Bygdøy. (Foto: Kulturhistorisk museum i Oslo)
Her blir Osebergskipet flyttet – etter å ha stått vel 20 år i et skur ved Universitetet – til byggetrinn én på Bygdøy. (Foto: Kulturhistorisk museum i Oslo)
Framtiden til vikingskipene i Vikingskiphuset på Bygdøy blir debattert både av fagfolk og av folk flest. I kveld møter vi debattanter som har reell makt til å gjøre noe for vikingskipene.

Er det virkelig trygt å frakte de mer enn tusen år gamle skipene til et nytt flerkulturelt og moderne kulturhistorisk museum i Bjørvika? Blir skipene dårlig ivaretatt der de er nå? Er Vikingskiphuset gått ut på dato?

Skal vikingskipene fredes sammen med det stilsikre gravkammeret arkitekt Arnstein Arneberg tegnet spesielt for fartøyene? Hva blir riksantikvar Nils Marsteins avgjørelse -til slutt?

Rektor og universitetsstyret i Oslo har vedtatt at skipene kan flyttes, og at arbeidet med å gjøre dette på en sikker måte, kan starte.

Hvis skipene først kan flyttes, så kan de vel like gjerne flyttes tilbake til opprinnelsesstedet? Vestfold fylke vil gjerne ha skipene hjem igjen.

Program fra Perspektivredaksjonen, NRK Fakta
Programansvarlig: May Holme may.holme@nrk.no
Prosjektleder: Harald Reitan harald.reitan@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no