Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 21. januar 2005 kl 00.10 Siste reis med The Shadows

Britiske legender

Bruce Welch, Hank Marvin og Brian Bennett danner The Shadows’ harde kjerne
Bruce Welch, Hank Marvin og Brian Bennett danner The Shadows’ harde kjerne
Hank Marvin, Bruce Welch og Brian Bennett er sammen igjen en siste gang. Sammen danner de The Shadows, kanskje verdens mest kjente og mest populære instrumentalgruppe. De har vært en inspirasjon for tusenvis av profesjonelle og amatørmusikere verden over. I denne siste turneen i Storbritannia er de forsterket med Mark Griffiths og Cliff Hall.

Turneen startet i Scarborough 30. april 2004 og ble avsluttet i London Palladium senere på sommeren samme år. The Shadows, som nå er i andre fase av sin farewell-tour i øvrige Europa, tar veien til Oslo i april og begynnelsen av mai. Meningen var én konsert, men pågangen var så stor at det er blitt til hele tre konserter i Oslo Konserthus.

Det glade 60-tallet
The Shadows var Cliff Richards band på 60-tallet, men hadde etter hvert store hits på egen hånd. Her er det nok å nevne "Apache", "Wonderful Land", "Kon-tiki", "Riders in the Sky", "Foot Tapper" og "Guitar Tango".

The Shadows har inspirert størrelser som Eric Clapton, George Harrison, Neil Young og Mark Knopfler. I tillegg har et utall glade amatører stått foran speilet og spilt luftgitar, inspirert av Hank Marvin.

Historien
Det hele begynte i 1958, da Cliff Richard hadde stor suksess med "Move It". I Newcastle samme år hadde 16-åringene Hank Marvin og Bruce Welch dannet en duo de kalte The Railroaders. De vant en musikkonkurranse, og bestemte seg for å søke lykken i London. Der ble de bedt om å bli med Cliff Richard på turné. Senere kalte de seg The Drifters, men en amerikansk gruppe med samme navn protesterte.

I 1959 ble navnet The Shadows bestemt, og senere det året fikk gruppen overlevert den siste låten til komponisten Jerry Lordan. "Apache" toppet listene i Storbritannia i seks uker, og ble en stor hit verden over – unntatt i USA, hvor en sviktende markedsføring førte til at The Shadows’ versjon ble glemt til fordel for en versjon av den danske gitaristen Jørgen Ingmann.

Britisk produksjon (2004)
Originaltittel: "The Shadows – The Final Tour"
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78