Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 29. mars 2002 kl 19.35 Fra mørke til lys

En nestor i nordnorsk bildende kunst

	Den nordnorske maleren Oscar Bodøgaard. (Foto: Lars Bjørn Martinsen, NRK)
Den nordnorske maleren Oscar Bodøgaard. (Foto: Lars Bjørn Martinsen, NRK)
78 år gamle Oscar Bodøgaard er nestoren i nordnorsk billedkunst. Han er født i Bodø, og etter fullført kunstutdanning har han arbeidet og virket i nord.

Oscar Bodøgaard er egentlig odelsgutt – oppvokst på gården Bodøgaard i utkanten av Bodø og nabo til middelalderkirken Bodin. Men pensel, palett og staffeli ble bestemmende for hans framtid, og allerede 20 år gammel, i 1943, debuterte han i lokalene til Frelsesarmeen i hjembyen. Han stilte ut 24 bilder og solgte 23. Nå hadde han startkapital, så turen gikk til Trondheim og kunstutdanning. Han har også utdannet seg videre i Oslo og ved kunstakademiet i København fra 1953 – 1957.

Det nordnorske lyset
Det blir sagt om Oscar Bodøgaard at det nordnorske lyset er hans element. Han bokstavelig dypper penselen opp i lyset og fanger noe av magien i sine bilder. Men også mørket, det store mørket er tilstede i hans bilder. Han er fascinert av kontrastene i årstidene og i den mektige naturen som omgir ham og som han lever i. Fra sitt hjem har han utsikt til de vakre Børvasstindene og er nabo til storhavet som vaker utenfor stuedøra.

Han har aldri tenkt på å forlate Salten og sine hjemtrakter. Hans hus ligger like ved Bodøgaard – gården han vokste opp på, og som bærer på lange og rike historiske tradisjoner. I mange år reiste han mellom Trøndelag og Finnmark og restaurerte kirkekunst. 66 kirker har hatt glede av Bodøgaard restaureringsarbeid, og han kjenner mangfoldet av kunstskatter i disse gudshus bedre enn de aller fleste.

Gleder seg over livet
I 1974 ble Bodøgaard rammet av en alvorlig hjernesykdom. Han ble frisk, fikk livet tilbake, og gleder seg over hver dag han kan skape nye former og farger ved staffeliet. Hans vare poetiske bilder spiller ofte på kontrastene mellom det lyse og mørke landskapet. Hans form og farge fanger fortsatt noe av magien i den store og voldsomme naturen her opp under polarsirkelen.

Produsert av NRK Nordland
Foto og regi: Lars Bjørn Martinsen
Intervju og kommentar: Leif-Erik Michaelsen
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23047853 / 90775758

Bilder (tre motiver)
Den nordnorske maleren Oscar Bodøgaard. (Foto: Lars Bjørn Martinsen, NRK)