Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. april 2006 kl 22.30 Migrapolis: Spesial - "Bawke"

Prisbelønt kortfilm om far og sønn

Migrapolis: Filmregissøren Hisham Zaman og Migrapolis-reporter Assad Siddique i Målselv, hvor Zaman gjør opptak til sin nye film
Migrapolis: Filmregissøren Hisham Zaman og Migrapolis-reporter Assad Siddique i Målselv, hvor Zaman gjør opptak til sin nye film "Vinterland" (Foto: NRK)
"Bawke", som betyr pappa på kurdisk, forteller historien om en far og en sønns dramatiske flukt gjennom Europa. Den prisbelønte kortfilmen var gjennombruddet for regissør Hisham Zaman.

Regissøren liker ikke å snakke om det, men den sterke historien om gutten og farens flukt har paralleller til hans egen historie. – I "Bawke" vil du se meg, jeg vil ikke fortelle deg hvor. Du vil se meg to, tre steder, både i faren og sønnen, sier Zaman.

Den lille familien i filmen flykter gjennom Europa, og vi ser dem gjemme seg under kjørestellet på en lastebil, skitne, slitne og redde. De frykter for å bli oppdaget og sendt tilbake til Irak. Flukten ender på en T-banestasjon i Oslo. Faren får ikke oppholdstillatelse i Norge, men han drømmer om en annen framtid for sønnen sin.

Gripende innspilling
Innspillingen var en sterk erfaring for alle som var tilstede. – Hver gang gutten i filmen gråt på settet da vi filmet, gråt alle rundt. Dette var veldig intenst. Tårene hans var ekte, forteller Zaman.

Hisham Zaman kom til Norge fra Irak da han var 17 år. Nå har han utdannet seg til filmregissør ved Den norske filmskolen, og gjort braksuksess med kortfilmen "Bawke".

Prisdryss
I fjor gjorde "Bawke" nærmest rent bord under kortfilmfestivalen i Grimstad. Den vant fem priser, inkludert Gullstolen. Filmen er også tildelt Amanda og en rekke andre priser.

Peter Bøe er konsulent i Norsk filmfond, og har fulgt Hisham Zaman tett siden han gikk på filmskolen i Lillehammer. – Det er en ekstremt gripende film. Den setter opp et dilemma. En far ofrer seg for at sønnen hans skal få et bedre liv. Og dette er ikke noe som er funnet på, eller fjernt fra virkeligheten, sier han.

Program fra Migrapolis-redaksjonen, Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78