Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. desember 2002 kl 22.30 Lydverket

Musikkåret 2002

Siri Høstmælingen sammen med Queens of the Stoneage. (Foto: NRK)
Siri Høstmælingen sammen med Queens of the Stoneage. (Foto: NRK)
Norsk musikk sin opptur, Gåte, Dave Grohl og Queens Of The Stone Age. Dette er bare noen av ingrediensene når Lydverket i sesongens siste program oppsummerer 2002 musikalsk på NRK1 i kveld.

Musikkåret 2002 har vært et svært bra år sett med norske øyne. Salget av norske plater har økt i takt med at tabloidavisene og TV har valgt å satse på mye mer musikkstoff. Og det lages flere, og ikke minst bedre, norske plater enn på lenge.

Suksess i utlandet
Norske elektronikkartister, anført av Røyksopp, markerer seg i utlandet. Flere og flere rockeband gjør som a-ha og Madrugada og satser i Mellom-Europa. Kaizers Orchestra og Heidi Hauge topper salgslister i Danmark (vel og merke temmelig forskjellige lister), og både folkemusikk- og jazzinspirerte band blir popstjerner her hjemme.

Lydverket spør hva denne oppturen skyldes, og ser dessuten litt på alle de andre mer eller mindre viktige trendene som har gjort Musikkåret 2002 til det det har blitt.

Folkemusikkrock kan neppe kalles en trend i år, men 2002 har utvilsomt vært litt av et år for trønderne i Gåte. Lydverket har besøkt dem hjemme i øvingslokalet for å snakke om hvordan de har opplevd de siste tolv månedene.

Dave Grohl
På nettavstemningen over årets beste musikk som Lydverket og P3s Musikkmisjonen avholder på sine hjemmesider, leder Dave Grohl kategorien ”Årets band/artist”. Som vokalist og frontmann i Foo Fighters, trommis i Queens Of The Stone Age og ikke minst som Nirvana-medlem, har han hatt stor suksess med tre forskjellige plateutgivelser i år. Lydverket spør om han virkelig er årets artist. Dessuten viser vi en smakebit fra konserten med Queens Of The Stone Age på Rockefeller tidligere i høst, en konsert som var en av årets raskest utsolgte.

I årets siste Lydverket blir det altså mange musikalske tilbakeblikk. Men vi ser også framover og presenterer vinnerbandene fra Zoom-finalen, tre band som vi garantert kommer til å se mer til.

NRK Ung
Egenprodusert musikkmagasin
Programledere: Siri Høstmælingen og Rune Nilson
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10