Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 11. november 1999 kl 21.40 Dokumentar: "Vårt eget Berlin"

Dokumentar: \"Vårt eget Berlin\" (ttv)


NRK1 torsdag 11. november kl 21.40
Dokumentar: \"Vårt eget Berlin\"

Byen i Jahn Otto Johansens hjerte

Få nordmenn kjenner Berlin så godt som NRKs korrespondent Jahn Otto Johansen og kona Kirsten. 10 år etter murens fall blir vi med ekteparet til Tysklands nye hovedstad.
Begge var i Berlin da muren ble reist sommeren 1961. Han som journalist i Morgenposten, hun som ung, svensk student fra Skåne i Sverige. To år senere, i 1963, ble de gift.
Siden har Jahn Otto og Kirsten stadig vendt tilbake til Berlin, byen i deres hjerter. Fortsatt guider Kirsten norske reisefølger i byen, mens Jahn Otto har ett år igjen av korrespondenttiden i den tyske hovedstaden.
I programmet blir vi med ekteparet Johansen til restene av muren, den forhatte betongveggen som delte Berlin i to og Europa i øst og vest. I disse dager er det nøyaktig 10 år siden murens fall, og vi får se hva muren egentlig gjorde med berlinerne. - Delingen sitter fortsatt i våre hoder, forteller østberlineren Lothar Preuss, som Jahn Otto møter på en av Øst-Berlins kafeer.

Verden største byggeplass
Vedtaket om å gjøre Berlin til hovedstad i et samlet Tyskland, utløste en enorm byggeaktivitet i millionbyen. På 90-tallet har Berlin med rette blitt kalt for verdens største byggeplass. Kirsten tar oss med til Potzdamer Platz, en gang Europas travleste knutepunkt - senere bombet sønder og sammen. I dag vokser det moderne Berlin opp på Potzdamer Plass, finansiert av verdens største industrikonserner.

Den vonde fortiden
Berlin har vært sentrum for mange dramatiske begivenheter dette århundre. Det var fra denne byen Hitler ledet landet ut i den annen verdenskrig, som endte i et ragnarokk.
I programmet får vi vite hva slags oppgjør berlinerne selv har tatt med denne lite ærerike del av byens historie. Ikke minst med tanke på utryddelsen av millioner av jøder. Om et par måneder starter byggingen av et nytt gigantisk Holocoust-senter midt i Berlin sentrum - et omstridt minnesmerke som skapte betydelig politisk debatt i sommer, men som altså nå blir reist som et endelig oppgjør med jødeutryddelsene.

NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (Via Scanpix/Internett)
1. Jahn Otto Johansen og kona Kirsten har vært i mange byer, men Berlin er byen i deres hjerter.

2. Jahn Otto Johansen sammen med reporter Erik Berg-Hansen (t.v.) og fotograf Per Foss foran Berlins naturlige midtpunkt, Brandenburger Tor.

Egenprodusert
Ved: Erik Berg-Hansen, NRK Telemark, tlf. 35560200/91608425
Fotograf: Per Foss
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
Pressekontakt i Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364