Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. januar 2003 kl 23.35 Orientkanalen

Barnehjem for elefanter

Harald er begeistret over å få prøve seg som elefantpasser en dag. Men lykkes kanskje ikke helt med kommandoene. (Foto: Fabula media)
Harald er begeistret over å få prøve seg som elefantpasser en dag. Men lykkes kanskje ikke helt med kommandoene. (Foto: Fabula media)
Harald og Nicolai besøker i kveld et virkelig forunderlig sted på Sri Lanka, nemlig Pinnawella, et barnehjem for elefanter. Her finnes små elefantene som av en eller annen grunn har kommet bort fra sin mor. Andre igjen er alvorlig skadet av miner eller skudd.

På barnhjemmet bor den trebeinte elefanten som har mistet et bein etter å ha gått på en av Sri Lankas mange miner. Her finner vi også elefanten som har mistet synet etter å ha havnet i skuddlinja mellom tamiltigre og regjeringssoldater.

Harald og Nicolai er imponerte over elefantpasserne – mahoddene – som kommuniserer med de halv-ville elefantene på et språk som er verken engelsk eller singalesisk. Nordmennene vil gjerne prøve seg som mahodder selv en dag, men mestrer kanskje ikke helt kommunikasjonen.

Morsmelk
Vi skal også innom en morsmelkbank i Mumbay, treffe pottemakerne i et helt spesielt pottemaker-kvartal i Nepal og møte ei jente som trosset alle da hun begynte med karate i det strengt muslimske Bangladesh.

Om serien
Vi følger Fabula medias utsendte medarbeidere, Harald Rønneberg og Nicolai Nansen, som i tre uker reiste rundt på Sri Lanka sammen med et team fra Young Asia Television (YA-TV). I YA-TV jobber unge reportere som lager programmer om og for ungdom – om tema de selv er opptatt av.

I tillegg til å gi oss innblikk i forskjellige miljøer på Sri Lanka, presenterer Rønneberg og Nansen korte reportasjer som YA-TV har produsert. Reportasjene gir oss en helt spesiell beskrivelse av Asia fra unge asiateres ståsted. De kan handle om alt fra eldgamle skikker og brutale ofringer, via menneskerettigheter til kultur og musikk.

Produsert for NRK2 av Fabula media i samarbeid med YA-TV.
”Orientkanalen” er laget med støtte fra NORAD
Produsent: Sissel Thorsen
Kontaktpersoner: Gunilla Gaarder (23 04 93 64)
Pressekontakt: Hilde Ljøen (23 04 72 36).