Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 20. mars 2004 kl 21.00 Niern: En reise til Kandahar

Sterk film fra krigen i Afghanistan

Nafas (Niloufar Pazira) drar fra Canada til Kandahar i Afghanistan for å redde søsteren fra å begå selvmord.
Nafas (Niloufar Pazira) drar fra Canada til Kandahar i Afghanistan for å redde søsteren fra å begå selvmord.
Filmen følger den unge kvinnelige journalisten Nafas på vei mot Kandahar for å forhindre søsteren i å ta sitt eget liv. "En reise til Kandahar" er en sterk og poetisk film fra det krigsherjede Afghanistan.

Filmen er en krass skildring av livet i Afghanistan under Taliban-regimet før den amerikanske bombingen begynte. Nafas er en ung kvinnelig journalist som er født i Afghanistan, men oppvokst i Canada. Under flukten fra det krigsrammede landet tråkket søsteren hennes på en landmine, og var tvunget til å bli igjen på grunn av store skader. Nafas har nå fått et brev fra søsteren hvor hun skriver at hun ikke lenger orker å leve under det strenge Taliban-regimet. Hun vil derfor ta sitt eget liv under den siste solformørkelsen i millenniet.

Nafas har dermed tre dager på å finne en måte å komme seg inn i Afghanistan på, og ta seg fram til Kandahar for å hindre søsterens selvmord. På den farefulle ferden møter Nafas ulike afghanske skjebner, flyktninger fra Iran som lengter tilbake til hjemlandet, ofre for landminer som prøver å bygge opp et nytt liv og mennesker som prøver å hjelpe andre i den desperate situasjonen som råder i Afghanistan.

Til tross for de sjokkerende forholdene som avdekkes, råder det en form for optimisme i filmen. Navnet Nafas betyr "å puste", noe som står i sterk kontrast til den kvelende mangelen på frihet hun føler når hun må ikle seg burkaen.

Regissøren Mohsen Makhmalbaf har som vanlig laget en svært vakker film med et slående filmatisk uttrykk, en poetisk kommentar og en sterk symbolikk.

Iransk/fransk spillefilm fra 2001
Originaltittel: "Safar é Gandehar"
Regi: Mohsen Makhmalbaf
I rollene: Niloufar Pazira, Hassan Tantai, Sadou Teymouri
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83