Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. januar 2005 kl 19.55 Faktor: Ingenmannsland

Rettighetsløs i ingenmannsland

Kjæresteparet Ane Gjerdrum og Miguel Angel Valdez lever i et vakuum mellom norske og cubanske myndigheter. (Foto: Liv Berit Gilberg, NRK)
Kjæresteparet Ane Gjerdrum og Miguel Angel Valdez lever i et vakuum mellom norske og cubanske myndigheter. (Foto: Liv Berit Gilberg, NRK)
Cubanske Angel lever i ingenmannsland. Det er gått fire år siden myndighetene forsøkte å returnere ham til hjemlandet og Cuba sendte ham tilbake til Norge. Er det rett at hans norske kjæreste Ane skal forsørge en mann som er både arbeidsfør og arbeidsvillig? Kan ikke Angel få midlertidig arbeidstillatelse mens Cuba og Norge krangler om ansvaret?

- Det som er problemet, er at jeg har forsørget ham de siste årene nå. Jeg er 21 år og student. Jeg er kjæresten hans. Han er fra Cuba. Han er utvist fra landet, og han kommer ikke inn i landet sitt igjen. Norske myndigheter har forsøkt å få ham tilbake til Cuba, men Cuba sender ham tilbake til Norge igjen. Dette forteller Ane Gjerdrum, Angels kjæreste de siste tre årene.

Miguel Angel Valdez kom til Norge i 1997, da han giftet seg med en norsk kvinne. Ekteskapet endte i skilsmisse før det var gått tre år, som er grensen for å få beholde oppholdstillatelsen. I april 2000 ble han returnert til Cuba, som svarte med at de anså ham for emigrert; han hadde vært for lenge ute av Cuba.

Rettighetsløs
Angel har ingen rettigheter i Norge. Han får ikke arbeide og forsørge seg selv. I brevene fra UDI står det at Angel ikke samarbeider med norske myndigheter om retur til Cuba. Han har sendt søknader både til den cubanske ambassaden og det norske returprogrammet IOM om å få returnere. IOM var kommunalminister Erna Solberg med å opprette for å gi slike som Angel "en verdig retur", som hun sier. Begge steder får han negativt svar.

Hvem har ansvaret?
Begge vet at Angel havner på gata dersom forholdet ryker. På spørsmål om hvorfor de ikke gifter seg, svarer Ane at hun ennå ikke har forsøkt å være kjæreste med Angel under normale forhold. Utryggheten i situasjonen og hennes ansvar for å forsørge begge to har preget forholdet siden hun ble kjæreste med Angel som 18-åring.

Skal en ung jente ta ansvaret når norske myndigheter svikter og cubanske myndigheter ikke vil ta imot Angel? Spørsmålet er fremdeles ubesvart.


Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Regi: Liv Berit Gilberg
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 86 96/92 01 55 79

Vises også i Nett-TV