Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. mars 2001 kl 22.00 Dok22: Sett med barneøyne

Dok22: Sett med barneøyne


NRK1 mandag 12. mars kl 22.00
Dok22: Sett med barneøyne

Barn i bygettoen

De er blant millioner av barn i Storbritannia som ikke har fått sin grunnleggende rett til en god oppvekst, barna vi møter i kveldens Dok22. For dem er fattigdom, alkohol, narkotika og kriminalitet i en bygetto en del av hverdagen. I dokumentaren reflekterer de åpent om sorger, gleder, håp og desperasjon i et liv på kanten av samfunnet.

For 30 år siden eksperimenterte barn med sigaretter, gjorde uskyldige skøyerstreker og hadde sin første slåsskamp i skolegården. I dag misbruker de narkotika, stjeler biler og skader lærerne sine.

- Det finnes mennesker som er slemme, og det finnes mennesker som er snille. Men hvis de som er snille, henger sammen med dem som er slemme, blir de også slemme, sier 11 år gamle Kirsty.

Hun er blant de mange barna vi møter i programmet, som er blitt avskåret fra et liv som de fleste av oss tar for gitt. Det er barn som vokser opp i slumområder med arbeidsledige og ofte skilte foreldre. I Storbritannia blir 350.000 barn under 12 år forlatt alene hjemme hver dag.

Fanger i en kriminell verden
Fattigdom og mangel på et sosialt støtteapparat tvinger disse barna til å ta voksne avgjørelser og føle ansvar lenge før de burde. Men snart er de fanget i en verden hvor kriminalitet og vold er normalt. Mange tyr til narkotika som en flukt fra den råskapen de står overfor hver eneste dag.

11 år gamle Ian er langer for en 16 år gammel narkotikahandler. Han bærer narkotika i mobiltelefonen sin og bruker selv kokain og marihuana så snart han får sjansen. 15 år gamle Adam tyr til sniffing når han vil glemme sine problemer. Vi møter også barn som må leve sammen med sine heroinavhengige foreldre.

NRK1 mandag kl 22.00
Blir også sendt tirsdag (NRK2)

Britisk dokumentar fra BBC
Originaltittel: Eyes of a Child
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilder
1. Kayley, Becky og Cordie er blant mange millioner barn i Storbritannia som er blitt frarøvet barndommen. (Foto: True Vision).

2. 15 år gamle Adam tyr til sniffing når han vil glemme problemene sine. (Foto: True Vision).