Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 30. juni 2009 kl 22.15 Dokusommer: Joanna Lumley: Drømmen om nordlyset

En barndomsdrøm blir sann

Joanna Lumley: Drømmen om nordlyset: Joanna Lumley starter reisen på Trondheim togstasjon. (Foto: Andy Boag/Takeaway Media)
Joanna Lumley: Drømmen om nordlyset: Joanna Lumley starter reisen på Trondheim togstasjon. (Foto: Andy Boag/Takeaway Media)
Joanna Lumley, best kjent fra komiserien "Absolutt fabelaktig", har alltid drømt om å oppleve nordlyset. I fjor gikk endelig drømmen i oppfyllelse. Nå viser NRK den flotte reisen i norsk natur som ble en stor suksess for BBC med over 6 millioner seere og en fantastisk markedsføring av Norge.

Joanna Lumley er en av Storbritannias mest populære og vellykkede komikere, best kjent som Patsy i "Absolutt fabelaktig" (Absolutely Fabulous). Komediedronningen vokste opp i tropiske Malaysia, og derfor opplevde hun aldri snø eller kulde som barn. Hun hadde likevel en drøm om å oppleve vinteren, for i de mange eventyrene og bildebøkene hun elsket å lese, ble det fortalt om vinterlandskap, troll og snødronninger fra landene i nord.

Reisen mot nord
I dette programmet følger vi Joannas realisering av barndomsdrømmen. Hun drar nordover gjennom Norge, krysser polarsirkelen og ender på Svalbard – verdens nordligste sted med permanent bosetting, hvor hun blant annet får oppleve at gradestokken synker ned mot minus 30 grader.

Turen innebærer tog, båt, hundeslede og snøskuter, i retning det hun selv kaller "den sterkeste pilen på kompasset" – nord. Forventningene stiger jo lenger nord de kommer, men parallelt øker også uroen for at hun ikke vil få se det fantastiske nordlyset hun drømmer om. Foreløpig lar det vente på seg…

Vidder, fjord og ishotell
Reisen gir mange fantastiske opplevelser for Joanna. Hun lar seg bedåre av de romantiske fjordene i Lofoten, hun kjører snøskuter på endeløse vidder på utkikk etter reinsdyr og når de nærmer seg det arktiske hav overnatter hun på et ishotell. Joannas lidenskapelige ønske om å se nordlyset blir ikke mindre av alle de fascinerende menneskene hun møter på sin reise. De forteller at nordlyset virkelig er et unikt skue, kraftfullt og spektakulært der det fyller hele himmelen med farger og bevegelse.

Når hun til slutt får se det, tar nordlyset fullstendig pusten fra Joanna Lumley. Barndomsdrømmen blir oppfylt.

Dokumentaren er sendt tidligere

Dokumentar produsert av Takaway Media for BBC (2008)
Originaltittel: Joanna Lumley in the Land of the Northern Lights
Regi: Archie Baron
Produsent: Helena Braun
Medvirkende: Joanna Lumley
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice på tlf 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer