Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. november 2005 kl 22.30 Safari

Kunst og barn

Programleder Marte Spurkland og Leif Hernes, koreograf og med i Glitterbird-administrasjonen. (Foto: Helge Semb, NRK)
Programleder Marte Spurkland og Leif Hernes, koreograf og med i Glitterbird-administrasjonen. (Foto: Helge Semb, NRK)
I ukas Safari skal det handle om kunst for barn, barn i kunst, kort sagt: Barn og kunst. Blant annet skal vi til Budapest og Glitterbirdfestivalen, et opprinnelig norsk prosjekt som er blitt en EU-satsing.

Nå er elleve millioner kroner og fem land involvert, og målet er å utarbeide og fremføre dans og performance som er spesiallaget for barn mellom 0 og 3 år. Lettere forbauset tok Safari turen til Budapest for å se om småbarna får noe ut av kunsten.

Barn ser på kunst
Billedhuggeren Bård Breivik har fått svært gode kritikker for utstillingen Vortex på Nasjonalmuseet for kunst. Blir utstillingen også godkjent av barn? 7 ½ år gamle Lars Olav og 10 år gamle Ella møter både kunsten og kunstneren.

Barneopera
Vil du at barna dine skal gjøre karriere innen opera? Nå har de muligheten ved Den Norske Operas barnekor. Nivået er høyt, og på audition kreves det både god sangstemme og skuespillertalent. I november settes det opp en egen barneopera av den britiske komponisten Benjamin Britten. Her har ungene selv hovedrollene på like linje med de voksne sangerne. Safari har fulgt barna gjennom en arbeidsdag ved Den Norske Opera.

Barn i kunsten
Barn har alltid vært et yndet motiv i kunsten. Samtidig er det strenge grenser for hvordan de kan framstilles. Safari har møtt den rumensk-franske fotografen Irina Ionesco. Hennes bilder av datteren Eva rører ved ett av våre siste tabuer: Barn og erotikk.

Designåret 2005
I høst gir Safari design litt ekstra oppmerksomhet, og hver uke presenterer Sven-Erik Helgesen et godt norsk designprodukt.

Fido industridesign vant den internasjonale prisen "Red Dot Design Award" for sin babytannbørste i 2005. I kveld ser vi på hele serien av tannbørster som formgiverne tegnet for Jordan.


Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Helge Semb, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Barbro Ross Viallatte og Atta Ansari
Vaktsjef: Jo Raknes
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252