Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. november 2003 kl 23.10 Dok1: Kriger - fra sivil til soldat

Oppdragelse til kriger

Fra sivil til militær - oppdragelse til kriger. (Foto: Discovery Communications)
Fra sivil til militær - oppdragelse til kriger. (Foto: Discovery Communications)
Hva vil det si å forlate det sivile liv og blitt oppdratt til soldat? I en amerikansk dokumentar møter vi også veteraner fra de siste tiårenes store kriger.

Vi blir med på opptrening i kamphandlinger med amerikanske, britiske og israelske enheter. Fra Pendleton-basen i California ser vi øvelser i ildgivning utført av USAs marine, kommandosoldater fra den britiske marine deltar i krigshandlinger i full skala og vi får oppleve israelske kampenheter i aksjon.

Vietnamkrig til Golfkrig
Vietnamkrigen, krigen i Libanon, Falklandskrigen og Golfkrigen bød alle på store militære utfordringer – bl.a. for USA, Israel og Storbritannia.

I "Dok1" forteller veteraner fra de nevnte krigene om de psykologiske utfordringene som møtte dem i kamp - bl.a. om hvilken mental belastning det er, alltid å skulle være beredt til å drepe for sitt land. Vi får flere vitnesbyrd om de psykologiske og sosiale ettervirkningene av veteranenes deltakelse i kamphandlinger. De fleste er amerikanske, israelske og britiske krigsveteraner.

I dokumentaren deltar også rekrutter fra den amerikanske marine, den israelske hæren og fra den britiske marine – som vi følger mens de venter på å bli sendt til Afghanistan.
l
Innkjøpt amerikansk program
Regi: Paul Mitchell
Produksjon: Discovery Communications, Inc (2002)
Kontaktperson i programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57