Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. februar 2002 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: Overvåket av staten 1

Overvåket av staten

 Sonja B. Lid og Lars Andreas Larssen har fått se
Sonja B. Lid og Lars Andreas Larssen har fått se "mappa si". (Foto: Anders Nøkling)
”Jeg vil se mappa mi”, lød kravet etter at Lundkommisjonen la fram sin rapport i 1996. I to program skal vi møte mennesker som har fått se mappen sin i overvåkingspolitiets arkiv.

Lundrapporten bekreftet at minst 50 000 norske borgere har vært registrert i overvåkingspolitiet arkiver i hovedsak på grunn av sitt engasjement på venstre side i norsk samfunnsliv. Avsløringene i Lundrapporten førte til at Stortinget vedtok at enkeltpersoner kan søke om å få se mappen sin i overvåkingspolitiet sine arkiver frem til 31. desember 2002.

I to Brennpunkt-programmer får du møte mennesker som har opplevd å bli overvåket på grunn av sitt samfunnsengasjement. Brennpunkt har fulgt personene i to år fra de sendte søknaden om innsyn til de nå har fått svar. Vi får del i deres reaksjoner på registreringen og overvåkingen som de har vært utsatt for.

Første program
I kveldens program møter vi Sonja Boeck Lid og Lars Andreas Larssen som stiftet Fredskontorene i Norge. I 1962 avbrøt de skuespillerkarrieren for å arbeidet mot atomvåpenkappløpet, og i løpet av ti år ble det opprettet 18 fredskontor i 18 forskjellige byer.

Vi møter også fagforeningsmannen og kommunistsympatisøren Asbjørn Larsen fra Kirkenes. Mappen hans viser at overvåkingspolitiet har fulgt ham i minst 18 år.

Andre program, 12. mars
I program to møter vi Ruth Rye Josefsen som var første leder i Folkeaksjonen mot Alta-utbyggingen. Hun har vært valgt til Alta kommunestyre for NKP og har vært aktiv i Sambandet Norge Sovjet. Hun er forbauset over hva hun finner i mappen sin.

Fagforeningsmannen Terje Kolbotn fra Odda opplevde å stå uten jobb etter at han var aktiv i streikekomiteen ved Nordzink i 1976. Var det et samarbeid mellom personalkontorer ved bedriften og overvåkingspolitiet? Kolbotn går hardt ut mot det hemmelige samarbeidet mellom overvåkingspolitiet og sentrale tillitsvalgte i fagbevegelsen og i Arbeiderpartiet. Han krever at LO-ledelsen tar et oppgjør med denne skitne historien.

NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Programansvarlig: Kate Kartveit
Regi: Jorunn Tveit
Redaktør: Per Anders Johansen
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00

Bilder
1. Sonja B. Lid og Lars Andreas Larssen har fått se ”mappa si”. (Foto: Anders Nøkling)
2. Ruth Rye Josefsen har også tatt en nærmere kikk på ”mappa si”. (Foto: Anders Nøkling)
3. Også Nora Lindén fra Bergen har fått se arkivene om henne selv. (Foto: Anders Nøkling)